Hoe ga ik om met de opbrengsten uit online inkomen?

Online inkomen is inkomen wat je vergaart door online iets te verkopen. Online verkopen zijn vaak advertentie gerelateerd. Maar het is natuurlijk ook mogelijk om daadwerkelijk iets tastbaars te verkopen. Voor velen zal het een tijdje duren voordat ze werkelijk geld gaan verdienen met online inkomen. Vaak moet er eerst flink tijd geïnvesteerd worden in het opzetten van de inkomensbron.

Wanneer het dan zover is dat je kleine bedragen gaat verdienen met je online inkomen, is het belangrijk dat je hier eerlijk mee omgaat. Want helaas wil de Belastingdienst ook een deel van dit inkomen hebben. Belasting betalen is niet leuk, maar daardoor kan vrijwel iedereen in Nederland naar school en kunnen we er op vertrouwen dat wanneer er iets mankeert aan onze gezondheid, we ook geholpen zullen worden.

Bron: pexels.com

De belastingtechnische behandeling van online inkomen

Als je inkomen gaat genereren uit online inkomen moet je hier zoals gezegd belasting over betalen. In het begin valt dit onder het kopje ‘Resultaat uit overige werkzaamheid’. Dit kun je terugvinden in je belastingaangifte. Als je een bijbaantje of baan hebt bij een werkgever zal je loon automatisch in je belastingaangifte komen. Bij ‘Resultaat uit overige werkzaamheid’ is dit in principe niet zo, je zult het dus zelf moeten invullen. Wanneer je bij een werkgever werkt, wordt er over je loon ook loonheffing ingehouden zodat je aan het eind van het jaar niet alles in één keer hoeft te betalen, dit is bij ‘Resultaat uit overige werkzaamheid’ niet zo. Wanneer je wat hogere bedragen gaat verdienen met online inkomen, zal het waarschijnlijk zo zijn dat je aan het eind van het jaar een relatief groot bedrag aan belasting moet betalen. Dit kun je voorkomen door een zogenoemde ‘voorlopige aanslag’ aan te vragen. Je betaalt dan elke maand een klein deel van de waarschijnlijk verschuldigde belasting zodat je niet aan het eind van het jaar alles moet betalen.

Kosten

Gelukkig kun je kosten die je hebt gemaakt om tot je resultaat te komen aftrekken van je opbrengsten. Heb je een site en betaal je een bedrag om deze te hosten? Dan mag je deze dus aftrekken. Kijk voordat je kosten gaat aftrekken eerst even goed op de site van de Belastingdienst of die bepaalde kosten wel mogen worden afgetrokken. Twijfel je? Neem dan contact op met een expert op het gebied van belastingen.

Structureel grote opbrengsten

Ben je al wat langer bezig met online inkomen en loopt het goed? Maak je goede winsten en besteed je veel tijd aan dit inkomen? Dan is het misschien voordelig om een onderneming te starten. Als je een onderneming start betekent dit niet direct dat je ook belast zal worden als ondernemer. Hiervoor moet je aan enkele voorwaarden voldoen zoals de inbreng van kapitaal en arbeid. Waarbij kapitaal bijvoorbeeld ook een laptop kan zijn.

Als je denkt aan het oprichten van een onderneming voor je online inkomen, neem dan zeker contact op met een expert op dat gebied. Het kost je misschien wat geld, maar dat is het zeker waard. Hij of zij kan je namelijk voorzien van kundig advies.

Vragen van de Belastingdienst

Wanneer je iets opgeeft of juist niet opgeeft aan de Belastingdienst kunnen zij hierover vragen gaan stellen. Dit mogen zij doen. Geef jij bijvoorbeeld een significant bedrag aan kosten aan in je belastingaangifte zal dit de Belastingdienst opvallen en kunnen ze vragen gaan stellen. Deze vragen moet je dan kunnen beantwoorden en kunnen onderbouwen aan de Belastingdienst door middel van bijvoorbeeld het overhandigen van facturen.

Zorg er dus voor dat je alle in- en uitgaande geldstromen goed vastlegt, de factuur downloaden en opslaan op je laptop is een kleine moeite wat je in de toekomst ontzettend veel tijd en moeite kan besparen. Mocht je dit nalaten, kan de Belastingdienst je aangifte corrigeren waardoor je meer belasting verschuldigd bent. Daarnaast zijn er mogelijkheden om in bepaalde gevallen van belastingfraude zelfs strafrechtelijk vervolgd te worden!

Mocht je na het lezen van dit artikel met de handen in het haar zitten wat betreft jouw belastingen? Schroom dan niet om contact met een expert om te nemen of bel de BelastingTelefoon. Weet je geen raad met het uitkiezen van een kundige adviseur voor jouw zaken, neem dan contact met ons op via het contactformulier. Door onze ervaring kunnen wij jou in contact brengen met een expert.

Let op: dit is geen financieel of belastingadvies. Neem bij vragen altijd contact op met een expert!