Besparen op woning 1: de aankoop van een woning
In deze mini-serie zullen wij ingaan op verschillende manieren om te besparen op wonen. Wij wijden hier meer dan één artikel aan omdat er tal van mogelijkheden zijn met betrekking tot wonen. Hierbij kan gedacht worden aan dit artikel, het aankopen van het huis. Andere artikelen die verwacht kunnen worden zijn artikelen over een warmtepomp, zonnepanelen of waterverbruik.
Introductie
In de huidige huizenmarkt is het voor de modale Nederlander lastig om een huis te kopen. Voor alleenstaanden is het per definitie extreem lastig om een huis te kopen. Maar ook voor partners of vrienden is het lastig om een huis te kopen wat aan iemands wensen voldoet. Wij willen daarom graag op zoek gaan naar tips om zoveel mogelijk te besparen op huisvesting. In dit artikel zullen we ingaan op de aankoop van een huis.
Welke kosten komen er kijken bij een aankoop van een huis?
Bij de aankoop van een huis komen ontzettend veel uiteenlopende kosten kijken. Om dit artikel enigszins compact en overzichtelijk te houden zullen wij ingaan op de volgende kosten:
- De aankoopprijs
- Advieskosten
- Hypotheekkosten
- Rente
Een kostenpost die we er dus uit laten is bijvoorbeeld overdrachtsbelasting. Overdrachtsbelasting is wettelijk vastgelegd en vaak dus niet op te besparen.
Uitgelichte kostenposten
De aankoopprijs
De aankoopprijs van een woning is afhankelijk van een heleboel factoren. Wij achten daarin: locatie, grootte woonoppervlak, grootte perceel, woningkwaliteit en eventuele bouwkosten de belangrijkste. Een complete villa met grote tuin in de Randstad is nou eenmaal duurder dan een kleinere, verouderde woning in een provincie als Groningen, Limburg of Zeeland. Per factor zullen wij kort ingaan op één of meerdere manieren om hierop te besparen.
Locatie
Veelal willen mensen wonen in de buurt waar zij zijn opgegroeid of in de buurt van diens werk, in beginsel een logische keuze. Als deze locatie (te) duur is, zou je naar enkele opties kijken. Kijk naar omringende gemeenten of gemeenten die een goede verbinding hebben met de gemeente waar jij graag zou wonen. Een andere, voor veel mensen vergaande optie, kan het uitkijken naar een compleet andere plek zijn. Woon je nu bijvoorbeeld in Amsterdam, kun je kijken naar een woonplaats in bijvoorbeeld Gelderland of Noord-Brabant. Mocht je echt niet uit je huidige woonplaats willen vertrekken zijn er andere mogelijkheden. Wellicht moet je afwachten totdat de huizenprijzen dalen, langer sparen of je wensen qua woningkwaliteit aanpassen. Echter zijn deze opties vaak ook niet wenselijk of afhankelijk van anderen.
Grootte woonoppervlak en grootte perceel
De grootte van zowel de woning zelf als het perceel wat erbij hoort is voor vrijwel iedereen belangrijk. Niet alleen om in te spelen op het aantal personen wat er in de woning zal gaan wonen maar ook omdat velen het fijn vinden om een tuin te hebben. Allereerst het woningoppervlak, hierbij is het logisch dat des te groter de woning, des te hoger de vraagprijs. Bij de tuin ligt dit net wat anders. Uit onderzoek van Funda blijkt dat een tuin tot 10 vierkante meter geen invloed heeft op de prijs van een woning. 10 vierkante meter lijkt niet veel, maar voor velen zou dit al een hele fijne bijkomstigheid zijn. Boven de 10 vierkante meter heeft de grootte van een tuin wel effect op de prijs van een woning, des te groter de tuin, des te hoger de prijs. Het besparen op oppervlakte is op zichzelf geen lastige besparing. In principe is het een kwestie van een ietwat kleinere oppervlakte doorgeven aan jouw makelaar of via Funda. Echter moet iedereen wel ruimte hebben om te leven in zijn huis op zijn manier. Kijk daarom goed hoeveel ruimte je nodig hebt zowel als oppervlakte binnenshuis als buitenshuis.
Woonkwaliteit en eventuele bouwkosten
Als laatste willen wij ingaan op woonkwaliteit en eventuele bouwkosten. Onder dit kopje zijn er waarschijnlijk twee uitersten. Een bepaalde groep mensen wil intrekken in een compleet nieuwe woning. Een andere groep wil graag de woning volledig naar zijn eigen hand zetten. Beide zijn goed! Onze tip hierin is: kijk wat jij zelf samen met jouw omgeving zelf wilt en kunt doen. Maar wil jij zelf graag niets doen, ga dan vooral op zoek naar een woning die volledig af is. Maar kijk hier ook zeker naar de tuin! Ben jij iemand die tuinieren niet leuk vind? Zoek dan een kleine of onderhoudsvriendelijke tuin.
Advieskosten
Onder advieskosten rekenen wij in dit artikel advieskosten zoals de kosten voor een makelaar, belastingadviseur en notaris. Maar waar jij ook aan kunt denken zijn de kosten van een interieuradviseur of architect, echter zullen we niet ingaan op de laatste twee.
Een makelaar is door velen een gewenste dienst bij het aan-/verkopen van het huis. In dit artikel gaan we enkel in op het aankopen. De prijs van een aankoopmakelaar verschilt per makelaar, hier zijn geen vaste tarieven voor maar de prijs zal nooit extreem veel verschillen. Er zijn over het algemeen twee opties: de makelaar krijgt een vooraf vastgesteld bedrag of de makelaar krijgt een bepaald percentage van de som. Onze tip hier is: vraag offertes op bij meerdere partijen, vaak is dit geheel gratis en vrijblijvend. Vrijblijvend wil in principe zeggen dat je nergens aan vast zit, je hoeft dus niet per se te kopen na de ontvangst van de offerte. Vraag altijd offertes aan bij verschillende partijen, hierdoor kun je zien waar je de beste prijs/kwaliteit verhouding zult krijgen. Let ook altijd op of de prijs inclusief of exclusief btw is! Besparen op een makelaar is dus redelijk eenvoudig. Je kunt ook zonder makelaar de huizenmarkt betreden. Echter mis je dan wel een expert naast je, die vaak voordat huizen op de markt komen al weet dat de woning beschikbaar komt.
Een belastingadviseur is in het geval van de aankoop van een huis handig om in te huren omdat hij of zij weet welke kosten eventueel aftrekbaar zijn. Uiteraard is het mogelijk om dit via internet zelf te weten te komen, maar dit kost tijd en moeite. In dit geval kost een belastingadviseur vaak tussen de €100 en €200 exclusief btw. Vraag in dit geval ook meerdere offertes aan zodat je een goede inschatting krijgt van de prijs/kwaliteit verhouding. Ook deze kosten zijn niet verplicht.
Notariskosten zijn wel verplicht. Wanneer een woning van eigenaar wisselt moet deze bij notariële akte geleverd worden. Om nogmaals in herhaling te treden willen wij als tip meegeven ook bij notariskosten meerdere offertes aan te vragen.
Hypotheeklasten
Met betrekking tot hypotheeklasten zullen de meesten als eerst denken aan rente en aflossing, op rente gaan we hierna in. Dit zijn dan ook de meest bekende. Naast deze twee zijn er nog enkele eenmalige kosten bij het afsluiten van een hypotheek. Hierbij doelen wij op bijvoorbeeld kosten voor een bankgarantie. Vaak zijn deze kosten een bepaald percentage van de prijs van de woning. Daardoor is het lastig op deze kosten te besparen. Vraag aan jouw notaris of hypotheekexpert naar deze kosten. Zij zijn vaak kundig genoeg om jou hiermee verder te helpen!
Rentekosten
Het rentepercentage is niet alleen belangrijk op de korte termijn maar ook op de lange termijn. De rente is vast of variabel voor een bepaalde periode, bijvoorbeeld 20 jaar. In dit geval is vaste of variabele rente niet per se beter of slechter
Momenteel is de hypotheekrente nog altijd aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Echter wordt dit door de jaren heen afgebouwd en is daarom geen reden meer om een hoge rente te willen. De hoogte van de rente is natuurlijk van invloed op jouw maandelijkse uitgaven. Want met een lagere rentepercentage hou je meer geld over voor andere zaken. Ook willen wij hier vertellen dat vervroegd aflossen een mogelijkheid is bij een hypotheek, echter zullen wij vanwege de grootte van dit onderwerp hier een apart artikel aan wijden.
Mogelijke nadelen van besparen
Besparen is niet altijd goed en erin doorslaan kan zelfs nadelen hebben! Droom jij van een mooi tuintje? Bespaar hier dan vooral niet op! Maar ga juist op zoek naar een woning met tuin. Wellicht kun je op een andere post besparen zoals een andere makelaar. Een woning is vaak de grootste aankoop in jouw gehele leven en kijk dus per post waar jij kunt besparen.
Conclusie
Zoals bij vele bespaarmogelijkheden is het belangrijk op naar jouw persoonlijke situatie te kijken. Waar de een kan besparen op een belastingadviseur omdat hij daar zelf verstand van heeft, kan de ander weer zonder makelaar een woning kopen. Ook hierin is iedereen anders!
Let op! Dit is geen financieel advies, doe altijd je eigen onderzoek.