Besparen op je telefoonabonnement

 Je telefoonabonnement, de sluipmoordenaar van je bankrekening. Veel mensen betalen belachelijke bedragen voor telefoons en bijbehorende diensten als belminuten en internet, terwijl het vaak helemaal niet nodig is. In dit artikel lees je waar je op kunt letten zodat jij geen dief wordt van je eigen portemonnee.

Bron: pexels.com

Bepaal welk soort abonnement je nodig hebt.

Ga eerst eens kijken naar wat voor abonnement bij jou past. Doorgaans kennen we twee soorten. De all-in, met telefoon, sms’jes, belminuten en internet. Bij veel providers betaal je een bepaald bedrag per maand voor de telefoon, en een vast bedrag per maand voor de bijbehorende diensten. De maandelijkse kosten van een telefoon kunnen flink oplopen, tot meerdere tientallen euro’s per maand. Daar komen de kosten van belminuten en internet dan nog bij! Kijk dus eerst eens of je wel echt die nieuwe iPhone of Samsung of wat dan ook nodig hebt. Grote kans dat je huidige toestel nog makkelijk één of twee jaar mee kan. In dat geval is de 2e optie verstandig, namelijk de sim-only. Bij deze variant betaal je alleen een vast bedrag per maand voor de simkaart met een x aantal belminuten, sms’jes (die trouwens ook makkelijk te skippen is, wie sms’t er nog?) en mobiele data. Bij veel stunt providers zoals Simpel al verkrijgbaar vanaf een tientje per maand. Scheelt toch weer vergeleken met die 50 euro per maand als er een duur nieuw toestel bij zit.

Uit ervaring merken wij op dat Simpel een erg prettige en betaalbare provider is. Die site van Simpel is bereikbaar door te drukken op het onderstaande plaatje!

Zoek naar factoren waar je op kunt besparen.

Het wordt hierboven al eens genoemd. Ga je betalen om elke maand sms’jes te kunnen versturen die je uiteindelijk toch niet gebruikt? Bestel dan gewoon geen sms! Mocht het in geval van nood toch moeten kan het alsnog voor een schamele paar cent. De kans is groot dat je dan goedkoper uit bent dan wanneer je er elke maand een paar euro voor betaald. Betaal je elke maand 15 euro voor onbeperkt internet, en maak je uiteindelijk maar 5 GB per maand op? Ga dan downsizen, het is enorm zonde om te betalen voor dingen die je niet gebruikt. Is je internet toch op? Dan koop je eenvoudig een kleine bundel bij via je provider, dat scheelt weer in de vaste lasten. Andere zaken waar je op kunt letten is bijvoorbeeld of je niet bij kunt betalen voor de telefoon, als je die er dan toch bij wil hebben. Hiermee haal je namelijk je maandelijkse kosten omlaag omdat je een deel al afgelost hebt. Let op dat je bij het aanschaffen van een abonnement met nieuwe telefoon, die je niet in één keer betaald, een BKR-registratie krijgt. Als laatste tip zijn kleine extraatjes stiekem een grotere kostenpost dan je denkt. Bijvoorbeeld 2 euro per maand voor een maandelijkse opzegbaarheid lijkt weinig, maar is toch weer zonde als je bij een tweejarig contract uiteindelijk niet opgezegd hebt of gaat opzeggen.

Ga zoeken, vergelijken en wees geduldig.

Je betaalt verschillende prijzen voor dezelfde producten bij andere providers. Zo is eenzelfde abonnement bij KPN simpelweg duurder dan bij een Hollandsnieuwe. Dat is ook logisch, want de service en het bereik van een grotere onderneming als KPN is meer waard. Maar hoeveel is het jou waard? Als je midden in de stad woont maakt het qua bereik niet zo veel uit en je je problemen graag zelf oplost hoef je ook niet te gaan emmeren met de klantenservice. Bekijk dus goed of jouw wensen niet bij een andere aanbieder goedkoper te krijgen zijn. Daarnaast is het ook verstandig om geduldig te zijn. Vaak kun je, net als bij beleggen, instappen op gunstige momenten tijdens aanbiedingen. Denk hierbij aan de ‘dit wil ik weken’ van Tele2 of bij sim-only; de dubbele data dagen van Simpel. Klik op de onderstaande banner om een kijkje te nemen! Hierdoor kun je soms tot de gehele looptijd van je contract genieten van een aanbieding.

Conclusie

Er zijn dus echt veel manieren om via kleine dingen flink te besparen op je telefoonabonnement. Kleine uitgaven die maandelijks te verwaarlozen zijn worden op jaarbasis stiekem grote kostenposten. Daarom hier nogmaals alle tips op een rijtje:

-    Bepaal (serieus en redelijk) of je wel een nieuw toestel nodig hebt

-    Doe een aanbetaling op je toestel om maandelijkse kosten te drukken

-    Wees voorzichtig met kleine extraatjes zoals maandelijks opzeggen

-    Bepaal kritisch wat je nodig hebt, en laat waar mogelijk extra diensten achterwege

-    Vergelijk verschillende providers

-    Wees geduldig, stap in bij aanbiedingen of kortingsacties

Op deze manier wordt het ook voor jou mogelijk om je maandelijkse uitgaven op een rijtje te krijgen. Stel je zou maar een tientje per maand besparen met deze tips, en die investeer je elk jaar in een wereld gespreide ETF, is dat toch weer €120,- euro per jaar die je kunt investeren. Na 10 jaar zou dit zelfs €2300,- waard zijn (rekening houdend met 10% rendement per jaar).

Kijk is voor jezelf of jij ook kunt en gaat besparen op je telefoonabonnement, en zo ja, hoeveel? Laat het ons weten via Instagram!