Kosten besparen op box 3 (belastingaangifte)

De jaarwisseling staat weer voor de deur! Hopelijk voor iedereen een mooi moment, maar ook de peildatum voor box 3. In de belastingaangifte van 2022 zal deze datum de peildatum zijn voor de belasting die je betaald over je vermogen. Uiteraard wil je zo min mogelijk belasting betalen en daarom wil je je box 3 vermogen zo laag mogelijk krijgen. In dit artikel gaan we je uitleggen hoe je dit zou kunnen doen!

Wat is box 3?

In het Nederlandse belastingsysteem kennen we een boxen systeem. In box 1 wordt voor de meesten hun loon of winst uit onderneming belast. In box 2 worden mensen belast die dividend ontvangen als mede-eigenaar of een deel van deze onderneming vervreemden (>5% van de aandelen van één B.V./N.V.) en in box 3 wordt het vermogen belast. Over laatstgenoemde gaan we het in dit artikel hebben.

In box 3 spelen een aantal aspecten mee bij het bepalen van de hoogte van de belasting. Allereerst natuurlijk je vermogen, dit bestaat bij een groot deel van de mensen uit de volgende twee componenten:

-        Rekeningen (Geld, aandelen, obligaties, et cetera)

-        Vastgoed (tweede woning, vakantiewoning, garagebox et cetera)

Verder spelen ook schulden een grote rol, denk hierbij aan:

-        Leningen (consumptief krediet, credit cards, lening voor een auto, et cetera)

-        Hypotheekschuld (de hypotheekschuld voor het hoofdverblijf staat in beginsel altijd in box 1!)

Op 1 januari van elk jaar hebben deze vermogensbestanddelen allemaal een bepaalde waarde. De waarde op 1 januari van het vermogen wordt verminderd met de waarde van de schulden op 1 januari en dat bedrag wordt de zogenoemde ‘Grondslag sparen en beleggen’. Dit is een lastige term, meer hierover vind je in ons artikel over de dividendbelasting!

Het is dus de bedoeling je vermogen op 1 januari zo laag mogelijk te houden en je schulden zo hoog mogelijk te houden op 1 januari. Hierdoor betaal je namelijk minder box 3 belasting, en dit wil natuurlijk iedereen! Let wel op! Ben altijd eerlijk bij het invullen van jouw belastingaangifte, de boetes kunnen zeer hoog oplopen.

Enkele tips om vermogen te verlagen (of schulden te verhogen)

Mocht je in de buurt of boven het heffingsvrije vermogen van €50.000 (€100.000 voor fiscale partners) komen, is het handig om dit zoveel mogelijk te vermijden. Soms is het natuurlijk niet mogelijk.

Enkele tips om het vermogen te verlagen

-        Verduurzaam je woning! Denk hierbij aan een warmtepomp, zonnepanelen, dubbel of driedubbel glas. Dit zorgt niet alleen voor minder belasting, maar vaak ook voor een lagere energierekening.

-        Heb je (klein)kinderen? Schenk wat geld aan ze, let hierbij wel op de schenkvrijstelling voor (klein)kinderen, dit kan natuurlijk ook aan andere familieleden zoals, broers, zussen of ouders.

-        Betaal maandelijkse betalingen in één keer, zoals je zorgverzekering of autoverzekering, vaak krijg je hierdoor ook nog een kleine korting!

-        Ga pensioenbeleggen! Hierdoor verlaag je niet alleen je box 3 vermogen doordat het geld niet op je bankrekening staat, maar doordat dit aftrekbaar is van het inkomen in box 1, bespaar je hier ook nog eens belasting. Lees hier ons artikel over pensioenbeleggen!

-        Wil je binnenkort een nieuwe bank of eettafel kopen? Koop deze dan voor 1 januari, over je inboedel of eerste auto betaal je geen box 3 belasting.

Enkele tips die weinig tot geen zin hebben

-        Geld opnemen. Ook contant geld behoort tot het box 3 vermogen. Weinig mensen zullen dit aangeven, maar de Belastingdienst kan er vragen over stellen. Opzettelijk box 3 vermogen verschuilen kan leiden tot hoge boetes.

-        Geld verdelen over verschillende rekeningen, de Belastingdienst telt alles bij elkaar op.

-        Geld uitlenen. Wanneer jij geld aan iemand uitleent behoud je een vordering op diegene. Deze vordering behoort tot je vermogen.

Enkele tip om schulden te verhogen

Disclaimer: let op met schulden, schakel waar nodig een financieel specialist in. Schulden moet je altijd terugbetalen en geld lenen kost geld!

-        Ga opzoek naar een tweede woning en neem hierop een hypotheek. In eerste instantie blijft het vermogen hetzelfde omdat er per saldo geen vermogen afgaat. Echter, wanneer je deze woning gaat verhuren kun je gebruik maken van het zogenoemde, leegwaarderatio. In het kort houdt dit in dat de waarde van de woning die wordt meegenomen verlaagt wordt wanneer er huur binnenkomt waardoor er minder vermogen in box 3 staat, deze huur is in beginsel belastingvrij.

Enkele tip die weinig tot geen zin hebben

-        Geld lenen om te beleggen. Dit zorgt niet voor een per saldo verandering van je vermogen.

Laatste opmerkingen

Bovenstaande tips zijn handelingen waar je goed over na moet denken. Doe niet zo maar dingen met je geld waar je niet volledig achterstaat. Een beetje belasting betalen omdat je op het moment nog geen duidelijke bestemming hebt voor je geld is natuurlijk helemaal niet erg!

Heb jij nog andere tips? Laat het ons weten via Instagram!

Let op: dit is geen financieel advies! Doe altijd je eigen onderzoek!