Besparen op boodschappen
Boodschappen zijn vaak een van de grootste uitgavenposten voor een huishouden. Per maand is een huishouden ongeveer €500 kwijt aan boodschappen. Vaak kan dit veel goedkoper door op enkele aandachtspunten te letten!
Wat zijn boodschappen?
Boodschappen zijn niet alleen levensmiddelen zoals eten en drinken. Maar je kunt hierbij ook denken aan verzorgingsproducten zoals tandpasta en shampoo.
Hoe kun je besparen op boodschappen?
Er zijn heel veel manieren waarop jij kunt besparen op jouw boodschappen. Hieronder zie je een aantal tips die volgens ons haalbaar en eenvoudig toepasbaar zijn.
- Doe online boodschappen
Dit is niet alleen veel makkelijker, maar hierdoor doe je vaak geen impulsieve aankopen. Echter kleven er ook nadelen aan online boodschappen doen. Eén daarvan is dat de boodschappen niet meteen bezorgd zullen worden, maar dit zal wat dagen in beslag nemen. Dit is ook nog eens goed voor het milieu omdat jij en anderen niet met de auto naar de supermarkt hoeven.
- Ga niet hongerig boodschappen doen
Wanneer je al honger hebt als je tussen al dat lekkers staat, ben je eerder geneigd impulsieve aankopen te doen. Dit is niet handig voor de portemonnee en vaak ook niet voor je gezondheid (vaak zijn dit namelijk ongezonde snacks).
- Maak een boodschappenlijstje
Als je van tevoren precies weet wat je nodig hebt zul je minder onnodige aankopen doen. Verder zal je minder tijd kwijt zijn in de supermarkt zelf. Is een boodschappenlijstje op papier niks voor jou? Er zijn ook apps waar je een boodschappenlijstje bij kunt houden. Dit is zeker handig bij een groter huishouden!
- Let op acties
Eet je vaak dezelfde dingen en is dit wat langer houdbaar? Koop dit product dan in als dit in de actie is. Dit geldt zeker voor tandpasta en bijvoorbeeld shampoo, vaak zijn er acties voor deze producten. Een groot voordeel is, is dat deze producten vrijwel niet over de datum kunnen. Tandpasta is bijvoorbeeld circa 2,5 jaar goed.
- Kijk onderin het schap
Goedkopere merken liggen vrijwel altijd of helemaal onderaan of helemaal bovenaan in een schap. Er zijn producten waar dit eigenlijk geen verschil maakt. Natuurlijk zijn er ook producten waar dit wel degelijk een groot verschil maakt. Wellicht heb je altijd het A-product gekocht, probeer dan eens het B of C product!
- Gebruik je vriezer
Heb je eten over? Gooi dit dan niet weg. Vaak smaakt eten ingevroren en daarna opgewarmd nog altijd prima.
Als laatste willen we als tip het boek ‘Miljonair met een gewone baan’ meegeven. In dit boek bespreekt de schrijver hele goede tips met betrekking tot besparen op bijvoorbeeld boodschappen.
Buiten deze tips bestaan er nog veel meer tips om te besparen op boodschappen. Wij vinden deze echter de meest realistische en haalbare voor eenieder.
Wat je vooral niet moet doen
Zoals bij eigenlijk alle bespaartips is misschien wel het belangrijkste: sla niet door! Vind jij een A-merk gewoon heel erg lekker, koop het dan vooral. Ga niet overdrijven en kijk wat voor jou haalbaar is. Wellicht kun jij vrijwel niks besparen op het doen van boodschappen, lees dan eens een ander artikel van ons! Hier hebben we het over andere bespaarmogelijkheden.
Al met al is het belangrijk om te kijken naar jouw persoonlijke situatie. En wellicht kun je maar een paar euro’s per week besparen door deze tips. Maar alle beetjes zijn mooi meegenomen!
Dit is geen financieel advies! Doe altijd je eigen onderzoek!