Wat is het PEG-ratio?
Het PEG-ratio (Price/Earnings to Grow ratio) is doorgaans een ratio wat wordt gebruikt voor het waarderen van groeiaandelen. Groeiaandelen maken namelijk vaak nog geen grote winsten, hierdoor geven andere ratio’s die uitgaan van de huidige winst, vaak een vertekend beeld.
Wat zegt het?
Hierboven zie je de formule van het PEG-ratio. In principe is het dus een PE-ratio waarmee je rekening houdt met de winstgroei. Zoals al aangegeven heeft dit vooral veel zin bij groeiaandelen, waarbij de winst nog laag is, maar wel hard groeit. Een PE-ratio is dan vaak niet veelzeggend. In dit artikel is te zien wat het PE-ratio is. Deze reken je als het ware uit in de formule van het PEG-ratio. Het groeipercentage van de winst zou je uit kunnen rekenen door de procentuele verandering ten opzichte van een ander jaar uit te rekenen door onderstaande formule.
Wat is ‘normaal’?
Om een beeld te krijgen bij de PEG-ratio is het handig om te weten wat ‘normaal’ is. Echter is het bijna niet te zeggen wanneer het PEG-ratio, en überhaupt een ratio ‘normaal’ is. Vandaar dat je altijd naar meerdere ratio’s moet kijken als je een aandeel goed wilt waarderen. Over het algemeen wordt een PEG-ratio van 1 als ‘normaal’ beschouwd. Een PEG-ratio wat hieronder ligt wordt als ondergewaardeerd beschouwd en wat er boven ligt wordt als overgewaardeerd beschouwd. Volgens de NASDAQ heeft Facebook op het moment bijvoorbeeld een PEG-ratio van 1.44 en Tesla heeft een PEG-ratio van 6.75. Volgens deze vuistregel is Facebook dus gematigd overgewaardeerd, terwijl Tesla heel erg overgewaardeerd zou zijn. Maar kijk dus ook naar andere ratio’s. Eén ratio zegt eigenlijk niets over een aandeel.
Voor welke bedrijven is dit relevant?
Je kunt voor elk bedrijf het PEG-ratio opzoeken dan wel zelf berekenen. Maar zoals al aangegeven is het PEG-ratio vooral bedoeld voor groeiaandelen waarbij het PE-ratio een vertekend beeld geeft. Zij hebben namelijk vaak een grote winstgroei en dus een kleinere PEG-ratio, want hoe hoger de noemer in de breuk, hoe lager de uitkomst en vice versa. Om diezelfde reden zou de PEG-ratio een vertekend beeld kunnen geven bij een bedrijf waarbij de winst nauwelijks toeneemt, zeg 4%. Als dit bedrijf daarbij een PE-ratio van 16 heeft, zou het een PEG-ratio van 4 hebben, en dus, volgens de vuistregel vrij overgewaardeerd zijn. Kijk dus niet alleen naar de uitkomst van ratio’s, maar ook naar hetgeen waarmee je in de formule hebt gerekend.
Dit is geen financieel advies. Doe altijd je eigen onderzoek!