Wat is een ETF?
Een ETF (Exchange Trade Fund) ook wel tracker of indextracker genoemd, is een fonds waarin belegt kan worden. Een ETF probeert een index te volgen. Je kunt bijvoorbeeld een ETF kopen die de AEX of de S&P500 weerspiegelt.
Geschiedenis van de ETF
John Bogle is een van de grondleggers met betrekking tot indexbeleggen. John Bogle is de oprichter van Vanguard. Een grote vermogensbeheerder uit de Verenigde Staten waarbij je bijvoorbeeld ETF’s kunt kopen. De ETF kent al een vrij lange geschiedenis. Het eerste idee kwam tot stand in 1960 op de universiteit van Chicago. Daarna waren er meerdere partijen die ETF’s ontwikkelden, zoals het bedrijf van Bogle, Vanguard.
Wat voor soort ETF’s zijn er?
Kijkend naar ETF’s is er voor ieder wel een passende ETF. De een kiest voor een wereldwijd gespreide ETF zoals VWRL. De ander kiest voor een ETF die zich concentreert op een bepaalde regio zoals een ETF die de S&P 500 weerspiegelt zoals Vanguard S&P 500 UCITS ETF. Er zijn ook sectorgerichte ETF’s. Denk jij bijvoorbeeld dat gaming en e-sports gaat groeien in de toekomst dan is VanEck Vectors Video Gaming and eSports ETF misschien wat voor jou. Zo is er dus voor iedereen wat. Er zijn een aantal sites waar iemand kan bekijken wat voor ETF’s er allemaal zijn. www.morningstar.nl vinden wij persoonlijk een fijne site om een ETF te vinden en eventueel te onderzoeken.
Waarom zou je kiezen voor een ETF?
Maar waarom zou jij een heleboel aandelen in één keer willen als je ook losse aandelen kunt kopen. Een los aandeel van één bepaald bedrijf kopen vergt veel tijd en moeite. Je moet de jaarcijfers van het bedrijven kunnen lezen en deze ook begrijpen. Je zou moeten weten wat dit bedrijf de komende jaren van plan is. Buiten dat komt er nog veel meer bij kijken wil je echt een goede afweging maken van het bedrijf. En dan nog weet je vaak niet eens alles. Het is lastig om te weten wat de gedachtegang is van het hoger management, misschien slaan ze wel ineens een andere richting in.
Wanneer je een ETF koopt, koop je als het ware een mandje van aandelen en hoef en kun je niet alle aandelen apart analyseren. Maar dat is ook het hele idee van een ETF. Wij kiezen zelf voor een wereldwijd gespreide ETF. Hierdoor haal je vaak niet het hoogste rendement, maar volg je het rendement van de markt. Iets waar wij content mee zijn.
Maar mocht je bijvoorbeeld gespecialiseerd zijn in een bepaald vakgebied, zeg bijvoorbeeld elektrische voertuigen. Dan is een ETF die bedrijven volgt, welke elektrische voertuigen maken misschien wel iets voor jou. Omdat jij dan al beter weet, hoe de ontwikkeling hiervan zal zijn in de toekomst. Maar alsnog zal hier altijd nog enige mate van een gok in zitten. Daarom zullen wij voor nu vooral in een wereldwijd gespreide ETF beleggen.
Nadelen van een ETF
Een ETF heeft natuurlijk ook enkele nadelen. Het rendement zal vaak lager liggen dan de grote uitschieters. Dit komt doordat er ook aandelen zijn die de ETF volgt die een daling meemaken. Maar dat is ook weer een voordeel van een ETF. Doet het ene aandeel het een tijdje wat slechter, kan dit deels worden opgevangen door een ander.
Een ander nadeel van een ETF is, is dat jij niet kunt kiezen welke aandelen je precies koopt. Neem bijvoorbeeld de ETF Vanguard FTSE All-World UCITS ETF. Deze volgt ongeveer 3.500 bedrijven. De kans dat in deze ETF bedrijven zitten waarvan jij denkt, in dit bedrijf wil ik niet investeren, is vrij groot. Daarom kan het voor jou een reden zijn hier niet in te investeren.
Verder zitten er vaak nog kosten verbonden aan het aanhouden van een ETF. Dit wordt vaak de ‘expense ratio’ genoemd. Deze kosten zijn er omdat bijvoorbeeld Vanguard of VanEck deze ETF’s maken. Deze kosten worden gecorrigeerd op de koers en hoef je dus niet daadwerkelijk te maken.
De zogenaamde ETF bubbel
Er wordt al langere tijd geroepen dat er door de grote opmars van ETF’s een ETF bubbel is ontstaan. Misschien ben je het wel eens tegengekomen op het internet. Maar wat is dit nou eigenlijk en hoe groot is de kans dat dit gebeurt?
Michael Burry voorspeelde in 2019 deze zogenaamde ETF bubbel. Het zou volgens hem werken als volgt. Omdat een groot deel van de individuele beleggers zo graag in ETF’s, omdat dit een vrij eenvoudige manier van beleggen is. Kopen deze mensen aandelen waarvan ze het bestaan niet eens weten. En dat klopt, want beleggers die bijvoorbeeld VWRL met ongeveer 3.500 bedrijven koopt, kent hoogstwaarschijnlijk niet alle bedrijven en de cijfers van het bedrijf.
Op die manier worden er dus (onbedoeld) veel aandelen gekocht, die dezelfde personen nooit los zouden kopen. Op deze manier raken veel van deze bedrijven overgewaardeerd en bedrijven die buiten de meeste ETF’s vallen, (dit zijn vaak de kleinere bedrijven omdat die niet tot bijvoorbeeld de S&P 500 behoren).
Maar is er nou sprake van een ETF bubbel?
Het antwoord op deze vraag blijft onduidelijk. Er valt voor ‘ja’ en ‘nee’ wat te zeggen vinden wij.
Ja
Individuele beleggers stappen massaal in, in ETF’s waardoor veel aandelen (ongemerkt) overgewaardeerd raken. Dit blijft ze herhalen en aandelen worden steeds hoger gewaardeerd totdat de bubbel ooit klapt.
Nee
Volgens iex.nl bedraagt de handel in ETF’s slechts 5% van de hele markt. Het is dus nog een heel klein gedeelte van de markt.
ETF’s zijn niet nieuw. Ze bestaan al sinds de jaren 70 en worden zelfs door institutionele beleggers (bijvoorbeeld pensioenfondsen) al jaren ingezet.
Conclusie
Wij vinden ETF’s een van de mooiste beleggingsinstrumenten op de beurs op dit moment en zeker voor beginnende beleggers. Beleggen wordt door ETF’s een stuk toegankelijker. Hierdoor kan iedereen zonder te veel tijd en moeite investeren op de beurs.
Let op: doe altijd je eigen onderzoek voordat je ergens in investeert.