Wat is de iShares Global Clean Energy UCITS ETF I INRG?
De iShares Global Clean Energy UCITS ETF (Tickersymbol INRG) is een ETF die de prestaties van de S&P Global Clean Energy index trackt. Dit is een index die bedrijven volgt die zich bezighouden in de groene energiesector, zoals windmolenparken, zonne-energie en andere manieren van groene energie. Met deze ETF volg je dus de resultaten van bedrijven die bezig zijn het verbeteren van het milieu. Ook nog eens maatschappelijk verantwoord dus!
Introductie
De iShares Global Clean Energy ETF is zoals hierboven benoemd dus een tracker voor de S&P Global Clean Energy index. Deze index bevat allerlei bedrijven die zich direct of indirect bezighouden met het verbeteren van de wereld door middel van groene energie. Op deze manier kan de belegger dus een steentje bijdragen aan maatschappelijk verantwoord ondernemen, en financieel profiteren van de ontwikkeling in deze sector. De sector van de ETF wordt door Morningstar gecategoriseerd als Alternatieve Energie. Deze ETF is te verhandelen op de London Stock Exchange, of als je niet zit te wachten op valutaverschil, op de Borsa Italiana. Deze ETF is geïntroduceerd in 2007.
Rendement en kosten
In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Toch wordt er bij ETF’s vaak gekeken naar eerdere rendementen. En die van INRG zijn toch wel opvallend. Als we kijken naar de geannualiseerde rendementen valt het op dat deze relatief hoog zijn. Namelijk:
- 3 jaar á 42,03% (!!!)
- 5 jaar á 23,65%
- 10 jaar á 8,59%
Je kunt dus wel stellen dat de afgelopen 3 jaar goede jaren worden voor deze ETF. Echter hebben ze op 11-03-2021 een year-to-date rendement van -7,5%, in 3 maanden tijd 7,5% verliezen is best fors. Daarom gaan we even kijken naar de koersontwikkeling van de afgelopen jaren in een grafiek. Zie onderstaande grafiek:
In de grafiek is duidelijk te zien dat de ETF in 2007 erg goed van start ging, maar ook dat INRG niet ongeschonden kon blijven in de crash van 2008. Sinds 2020 is de ETF weer aan een flinke opmars bezig. Wellicht omdat duurzaamheid, ook bij het beleggen, steeds belangrijker wordt. We kunnen er niet omheen dat we groener moeten gaan leven om alles draaiende te houden. Een belegger in groene ETF’s of aandelen kan van deze ontwikkelingen profiteren. Daarnaast zijn bedrijven uit deze index in de afgelopen tijd flink gegroeid, wat ook de koers van INRG doet stijgen.
De kosten van INRG zijn relatief hoog vergeleken met ETF’s die de S&P500 of een wereldindex volgen. INRG heeft namelijk een doorlopende kosten factor van 0,65%. Even ter vergelijking: de iShares Core S&P 500 UCITS ETF (IUSA) heeft een doorlopende kostenfactor van 0,07%. Afijn, met een de rendementen die INRG de afgelopen jaren heeft gemaakt vallen de kosten ook wel te overzien. Naast de doorlopende kosten dien je uiteraard rekening te houden met de transactiekosten van je broker, en de beurs kosten van de beurs waar je aan handelt. Het tarief bij DEGIRO is €4,00 + 0,05% aan zowel de Borsa Italiana als de London Stock Exchange. Als je een andere broker hebt check dan goed wat zij rekenen, dan weet je altijd waar je aan toe bent.
Verdeling van de posities
De verdeling van de posities is niet enorm gespreid, daar dien je in je overweging zeker rekening mee te houden. De geografische top 5 is als volgt:
1. Verenigde Staten (33,49%)
2. West-Europa (euro) (19,70%)
3. West-Europa (niet euro) (13,31%)
4. Azië (opkomende markt) (8,55%)
5. Australazië (8,53%)
Meer dan een derde bevindt zich dus in de VS. Dat is wel een puntje om rekening mee te houden, als bijvoorbeeld een S&P 500 ETF al een groot deel uitmaakt je portefeuille.
De verdeling in sectoren is ook niet enorm gespreid, namelijk 47,37% in nutsbedrijven, 28,72% in technologie, 21,60% in industrie en 2,31% in energie. In totaal bestaat de ETF uit 30 bedrijven, maar omdat alle 30 bedrijven noemen wellicht wat teveel van het goede is, en deze wellicht ook lang niet allemaal relevant zijn staan hieronder de 10 grootste posities, inclusief hun Tickersymbol, ISIN code en weging in de index.
Zoals je hierboven kunt zien zijn de de grootste posities samen al goed voor 20% van de hele ETF, het is belangrijk dat je goed kijkt wie deze bedrijven zijn en wat ze doen, zeker als ze een zware weging hebben in een ETF. Voor INRG besparen je vast de moeite en hebben we de grote drie vast kort toegelicht voor je:
Plug Power Inc. is een bedrijf dat zich bezighoudt met het ontwikkelen en produceren van waterstof, en brandstofcel batterijen, die de normale batterijen in apparatuur en voertuigen zouden kunnen vervangen.
Enphase Energy Inc. is een bedrijf dat zich specialiseert in het ontwerpen en produceren van software gestuurde energie oplossingen voor thuis die zonne-energie opwekken.
Verbund AG is een Oostenrijkse elektriciteitsleverancier en voorziet ongeveer 40% van de totale elektriciteitsbehoefte van Oostenrijk, geen kleine speler dus. En oh ja, dat doen ze voor 90% met waterkracht, ook niet onbelangrijk om te noemen.
Voor een ETF als INRG is een verdeling als deze dus misschien geen ramp, omdat deze drie bedrijven erg hard bezig zijn aan een betere toekomst en daarmee wellicht ook een goed perspectief bieden voor de opbrengsten in de toekomst, maar dat blijft natuurlijk onzeker. Op basis van deze informatie alleen zou je dus nooit een keuze moeten maken. Maar, het kan wel een grote afweging zijn in je keuze.
Wat doen wij?
Momenteel investeert geen van ons in deze, of vergelijkbare groene ETF. Om eerlijk te zijn is het ook nog niet echt onder onze aandacht geweest. Wel denken we dat het onvermijdelijk is dat bedrijven die op deze manier opereren steeds belangrijker gaan worden in zowel de economie als het klimaat. Zeker na het schrijven van dit artikel is INRG op onze watchlist gekomen, niet alleen vanwege de indrukwekkende rendementen van de afgelopen tijd maar ook omdat we er niet omheen kunnen dat duurzaamheid belangrijker wordt. En het is dan zeker mooi meegenomen als je daar als belegger je steentje aan bij kunt dragen, en er wellicht ook nog wat aan over kunt houden!
Dit is geen financieel advies. Doe altijd je eigen onderzoek voordat je ergens in investeert.
Bronnen en referenties: morningstar.com