Wat is de Vanguard ESG Global All Cap ETF |V3AA?

V3AA is een nieuwe door Vanguard uitgegeven ETF die de FTSE Global All Cap Index zo nauwkeurig mogelijk probeert te tracken. Daarnaast bestaat de ETF uitsluitend uit bedrijven de voldoen aan het ESG-criteria (Environmental, social and corporate governance).

Bron: pixabay.com

Introductie

V3AA is een ETF van Vanguard die zich richt op het tracken van de gehele aandelenmarkt. Vooral veel Nederlanders gebruiken daar op het moment VWRL voor of een vergelijkbare ETF zoals VWCE. Dit soort ETF’s bieden een gemiddeld rendement omdat zij de gehele aandelenmarkt proberen na te bootsen. V3AA zit niet in de kernselectie en voor de aan- en verkoop betaal je dus gewoon kosten bij DEGIRO. Verder is deze ETF alleen nog maar op de Duitse en Italiaanse beurs te verkrijgen.

Kosten en historisch rendement

Er zitten kosten verbonden aan de aankoop van deze ETF. Wellicht komt deze ETF ooit nog voor in de kernselectie. Maar voor nu moeten er transactiekosten worden betaald. Daarnaast zijn er natuurlijk kosten voor het aanhouden van de ETF die gecorrigeerd worden op de koers en dus niet apart betaald hoeven te worden. Bij deze ETF bedragen die 0,24%. Dit is voor dit soort ETF’s vrij gemiddeld. Voor deze ETF zijn er geen historische rendementen beschikbaar, deze ETF bestaat pas sinds het voorjaar van 2021.

Waarom deze ETF?

Het grote verschil met VWRL en VWCE is dat in deze ETF ook small caps zitten. Bedrijven met een marktkapitalisatie van minder dan $1 miljard worden vaak small caps genoemd. Dit zijn dus de kleinere nog onbekende bedrijven. Marktkapitalisatie zijn alle aandelen van één bedrijf vermenigvuldigd met de prijs van deze aandelen. Om een beeld te krijgen van een marktkapitalisatie hebben we hieronder enkele voorbeelden genoemd.

Shell had medio 2018 (dus een tijdje voor de corona crisis) een market cap van ongeveer €240 miljard. Een wat kleiner Nederlands bedrijf zoals ABN AMRO heeft medio 2021 een marktkapitalisatie van ongeveer €4 miljard.

Veel mensen zien small caps vaak als de kans om snel veel rendement te behalen. Wat geen onlogische redenering is. In principe zijn alle bedrijven begonnen als small caps, dus het zou logischer zijn dat er small caps zijn die ooit een large cap worden en tot de grootste bedrijven gaan behoren. Echter zijn er ook tal van small caps die haar potentieel nooit waarmaken. Koop dus niet zomaar een aandeel uitsluitend omdat de marktkapitalisatie laag is ten opzichte van anderen.

Wat is ESG?

Een ander groot verschil met VWRL en VWCE is dat V3AA alleen bedrijven in de ETF heeft zitten die voldoen aan de ESG-criteria. ESG-criteria is erg breed, maar komt eigenlijk neer op een drie kernwaarden. Dit zijn milieuvriendelijkheid, de omgang met mensen en omgang met bestuur.

De eerste is vrij duidelijk. Dit criterium kijkt naar hoe het bedrijf bijvoorbeeld omgaat met haar afval of in wat voor bedrijven het zelf investeert. Daarnaast kijkt het natuurlijk naar de activiteiten van het bedrijf zelf, in deze ETF dus geen Shell. Er zullen dus ook geen bedrijven die handelen in wapens of tabakswaren in dit soort ETF’s voorkomen. Omgang met mensen is een erg breed begrip, dit criterium kijkt bijvoorbeeld naar de relaties met de arbeiders van een bedrijf. Denk aan de gelijkheid tussen mannen en vrouwen en de gelijkheid tussen verschillende rassen. Maar ook de relaties tussen het bedrijf en leveranciers en klanten staat hierin centraal. Als laatste dus de omgang met het bestuur. Strijkt de CEO bijvoorbeeld bonus na bonus op terwijl de mensen op de werkvloer nog maar net het minimumloon verdienen? Dan zie je dit bedrijf niet terug in dit soort ETF’s. Ook kijkt het natuurlijk naar andere werkomstandigheden zoals vrije dagen of vakanties. Iets wat in Nederland heel vanzelfsprekend lijkt maar dat is zeker niet het geval in alle landen.

Welke bedrijven missen in deze ETF ten opzichte van VWRL?

De top bedrijven zien er eigenlijk vrijwel hetzelfde uit. Bedrijven als Apple, Facebook, Tesla en Microsoft komen allemaal voor in de top 10. Hier dus geen verrassingen. Vooral aan de onderkant zullen er bedrijven zijn die niet in VWRL zitten. Dit zijn namelijk de small caps. Deze ETF is namelijk gebaseerd op market cap. Hoe hoger de market cap, hoe hoger de positie. Hieronder zie je de verdeling in de top 10.

Bron: Vanguard.com


Conclusie

Kortom is het lastig om te zeggen of deze ETF nou echt beter is dan een VWRL of VWCE. Iets wat wel met zekerheid gezegd kan worden is dat deze ETF vooralsnog meer kosten met zich meebrengt. De twee bovengenoemde ETF’s behoren namelijk wel tot de kernselectie. Mocht je meer willen weten over die ETF’s, klik dan op de naam en je wordt doorverwezen naar een artikel over de desbetreffende ETF.

Mocht jij juist geïnteresseerd zijn in aandelen die voldoen aan ESG-criteria of small caps, dan lijkt dit niet helemaal de ETF voor jou. De small caps maken namelijk maar een klein deel uit van de ETF, en wanneer ze een groot deel uit zouden kunnen maken, zijn het geen small caps meer. De aandelen voldoen dan wel allemaal aan de ESG-criteria, maar wij denken niet dat dit dan de juiste ETF is. Amazon maakt bijvoorbeeld ook deel uit van de ETF, terwijl er vaak verhalen de wereld in worden geslingerd dat zij niet goed met haar werknemers om zou gaan. Het is natuurlijk altijd gissen in hoeverre deze verhalen waar zijn. Mocht je graag investeren in bedrijven die voorop lopen in dit soort aspecten? Dan is de Gender Equality ETF van Lyxor wellicht iets voor jou!

Dit is geen financieel advies! Doe altijd je eigen onderzoek.