Wat is Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (EUR) | VWRL?

VWRL is één van de populairste zo niet de populairste ETF onder Nederlandse particuliere beleggers. VWRL is een wereldwijd gespreide ETF, dat een index trackt de FTSE All World index van ongeveer 3.500 bedrijven. De ETF probeert de gehele wereldeconomie na te bootsen.

Introductie

VWRL is dus een wereldwijd gespreide ETF die de gehele wereldeconomie probeert te tracken. Deze ETF wordt door veel beleggers gebruikt en is de meest gekochte ETF uit de kernselectie van DEGIRO in 2020. Velen zullen dit dus zien als een mooie belegging om mee te beginnen, maar ook zeker voor op de lange termijn.

Rendement en kosten

Bij beleggen in een financieel instrument is het rendement natuurlijk een van de belangrijkste aspecten. Al zeggen in het verleden behaalde resultaten niks over de toekomst, zullen de meesten toch naar het rendement kijken. VWRL heeft een geannualiseerd rendement van 12,93% over vijf jaar. Omdat VWRL de gehele wereldeconomie probeert na te bootsen vinden wij dit rendement van de afgelopen vijf jaar aan de hoge kant. Wij verwachten dus dat het de aankomende jaren minder hard zal groeien.

VWRL heeft een lopende kosten factor van 0,22%. ETFs hebben dit vrijwel altijd, deze kosten verschillen echter wel per ETF. Deze kosten worden onder het kopje alternatieven vergeleken met enkele vergelijkbare ETFs. Deze kosten hoef je niet direct te betalen. Deze kosten worden jaarlijks gecorrigeerd op de koers. Als je deze ETF bij de DEGIRO koopt, kun je de ETF één keer per maand zonder transactiekosten aanschaffen.

Verdeling posities

Bij een ETF is de verdeling van de posities erg belangrijk, want dit is hetgeen wat je gaat kopen. Niet alleen welke bedrijven maar ook in welke mate de bedrijven aanwezig zijn in de ETF. Een ETF geeft vrijwel altijd spreiding en wanneer je kiest voor VWRL heb je een hele goede spreiding. 

De top 10 posities in VWRL bedrag bij elkaar ongeveer 15%.

De verdeling over sectoren ziet er als volgt uit:


Aan deze verdeling is te zien dat vooral technologie en financiële diensten sterk aanwezig zijn in deze ETF. Technologie is volgens ons makkelijk te verklaren. Als je kijkt naar bijvoorbeeld de grootste posities zit een groot deel al in de technologiesector. Technologie heeft in de afgelopen jaar een enorme opmars gemaakt op de beurs. Het lijkt ons daarom ook niet nadelig dat technologie groter is dan de andere sectoren. Financiële diensten zijn met ongeveer 15% sterk aanwezig in de ETF. Wij vinden dit niet per se voordelig of nadelig. Wij denken dat de financiële sector, mede door cryptocurrency, de komende jaren een enorme ontwikkeling gaat doormaken. Wij vinden dit echter geen reden om deze ETF niet te kopen.

Nadelen

Ook aan deze ETF kleven nadelen. Deze ETF bevindt zich voor meer dan de helft in Noord-Amerika en dit betreft nagenoeg alleen maar Amerikaanse aandelen. Wij vinden dit een nadeel van deze ETF omdat wanneer Amerikaanse aandelen het minder goed zouden doen op de beurs deze ETF het al gauw slecht zal doen. Dit heeft uiteraard ook een keerzijde. Neem bijvoorbeeld Apple, dit is een Amerikaanse bedrijf en is volgens deze ETF dus ook ingedeeld in Noord-Amerikaanse bedrijven. Maar hoeveel mensen ken jij met een Apple telefoon? Hoeveel mensen hebben een Facebook account? Hoeveel mensen gebruiken Microsoft Office?

Er valt dus over beide kanten iets te zeggen. Maar het is altijd iets om mee te nemen in de overweging van een ETF.

Alternatieven

Wereldwijd gespreide ETFs zijn zeer in trek bij beleggers. Er hoeft namelijk weinig onderzoek te worden gedaan voor een gemiddeld rendement. VHYL is bijvoorbeeld ook een wereldwijd gespreide ETF, maar is niet te vergelijken met VWRL. Enkele alternatieven voor VWRL zijn volgens ons: iShares Core MSCI World (IWDA) en HSBC MSCI World (IWRD).

Allereerst IWDA deze probeert ook de algehele economie na te bootsen. Dit doet het aan de hand van de MSCI World index. IWDA heeft een geannualiseerd rendement van 12,88% over vijf jaar. Dit is te vergelijken met het rendement van VWRL over vijf jaar. De kosten zijn ook vergelijkbaar, de lopende kosten factor bedraagt namelijk 0,20%. De ETF is te verkrijgen op de Amsterdamse beurs en zit in de kernselectie van DEGIRO en is daarom eens in de maand gratis te kopen op DEGIRO.

En dan IWRD deze probeert ook de algehele economie na te bootsen. Dit doet het net als IWDA aan de hand van de MSCI World index. IWRD heeft een geannualiseerd rendement van 12,60% over vijf jaar. Dit is te vergelijken met de vorige twee besproken ETFs. De kosten zijn wel een stuk hoger, namelijk 0,50%. Ook deze ETF is op de Amsterdamse beurs te verkrijgen en behoort tot de kernselectie. Eén keer per maand kun je deze ETF dus zonder transactiekosten kopen.

Waarom VWRL?

VWRL lijkt op vele gebieden op de andere ETFs die in dit artikel zijn genoemd. Wij kunnen daarom geen noemenswaardige redenen noemen waarom iemand zou moeten kiezen voor VWRL in plaats van één van de twee anderen. VWRL is onder Nederlandse beleggers echter wel erg populair en daarom is er veel informatie te vinden over VWRL in Nederlandse bronnen waardoor onderzoek en ontwikkelingen rond VWRL eenvoudiger gevonden en gevolgd kunnen worden. Wel raden wij een wereldwijd gespreide ETF in ieder zijn portfolio aan om zo eventueel samen met wat risicovollere aandelen door de jaren heen een stabiel rendement neer te zetten.