De grote namen achter ETF's 

We kennen natuurlijk allemaal de bekende ETF’s zoals VUSA, VWRL en IWRD. Maak we weten wellicht niks over de uitgevers van deze ETF’s, oftewel de namen achter de ETF’s. Je bent vast bekend met de namen Vanguard, Blackrock en VanEck maar wie zijn zij nou eigenlijk precies? Dat gaan we je in dit artikel per bedrijf uitleggen!

Vanguard

The Vanguard Group is een Amerikaanse vermogensbeheerder. Oprichter John C. Bogle, die je wellicht ook kent van zijn boeken begon het bedrijf in 1975 en ging 1999 met pensioen. Bogle richtte het bedrijf op met het doel om de index te kunnen verslaan. The Vanguard Group doet meer dan alleen ETF’s aanbieden. Zij hebben namelijk ook beleggingsfondsen, IRA’s en pensioenfondsen. Vanguard wordt sinds 2018 geleid door CEO Tim Buckley. Hoewel je het misschien zou verwachten is The Vanguard Group van origine een bedrijf zonder winstoogmerk. Het begon dus in de Verenigde Staten maar is inmiddels wereldwijd opererend en heeft 20 vestigingen. Waaronder één in onze hoofdstad Amsterdam. Met een beheerd vermogen van 6200 miljard (!!!) is Vanguard een van de grootste vermogensbeheerders ter wereld.

Vanguards ETF’s.

Vanguard is inmiddels bekend als de uitgever van tal van verschillende ETF’s. De meest bekende onder de Nederlandse beleggers is de Vanguard All World UCITS ETF. Hierover schreven we al eens een artikel die alle ins and outs bevat (die lees je hier), maar toch staan we even stil bij deze ETF. Met een lage kosten factor van 0,22% en een 5 jaar geannualiseerd rendement van 11,03% is het gewoon een must-have voor de goed gespreid portfolio. Een tweede bekende van Vanguard is de Vanguard S&P500 UCITS ETF, die de S&P500 index trackt. Op deze manier kun je voor een super lage doorlopende kosten factor van 0,07% de resultaten van de Amerikaanse beurs bijhouden. En met een 5 jaar geannualiseerd rendement van 13,36% is dat zeker interessant. Kijk voor alle Vanguard ETF’s op https://investor.vanguard.com/etf/list#/etf/asset-class/month-end-returns

Blackrock (iShares)

Blackrock is gevestigd in New York, Verenigde Staten en is de grootste vermogensbeheerder ter wereld. Op 31 december 2020 beheerde zij een vermogen van 8677 miljard dollar (!!!). Het bedrijf is opgericht door Larry Fink, die momenteel nog steeds de functie van CEO volbrengt. Fink is uiteraard een bekende naam in de beleggingswereld. Bij de oprichting in 1988 was de naam oorspronkelijk Blackstone Group, maar dit werd in 1992 gewijzigd naar Blackrock. Blackrock kondigde aan het eind van 2020 aan een belegd vermogen te hebben van 9 biljoen, waarvan de helft in aandelen en een derde in obligaties (of andere vastrentende beleggingen). Blackrock is beursgenoteerd en is te verhandelen aan de New York Stock Exchange.

Blackrocks ETF’s.

Blackrock brengt particuliere ETF’s uit voor elke belegger. Dit doen ze onder de bekende merknaam iShares. iShares kent een tal van bekende ETF’s die in veel van jullie portfolio’s voor zal komen. Eerder schreven we al een artikel over de iShares Emerging Markets UCITS ETF (dat hele artikel lees je hier). Dit is een ETF voor de opkomende markten zoals Azië en het Midden Oosten. Maar er zijn ook bekende All World ETF’s van iShares, zoals de iShares MSCI World UCITS ETF (IWRD). Deze All World ETF is beschikbaar op de Euronext Amsterdam en heeft een doorlopende kosten factor van 0,50%, waarmee hij beduidend duurder is dan die van Vanguard. Terwijl de ETF met een 5 jaar geannualiseerd rendement van 11,83% niet veel rendabeler is geweest dan die van Vanguard. Een andere vergelijking die we kunnen maken is die tussen Vanguards VUSA en de iShares Core S&P500 UCITS ETF (IUSA). Deze heeft namelijk net als VUSA een doorlopende kosten factor van 0,07%. Het 5 jaar geannualiseerde rendement is bij IUSA met 14,43% wel een stukje hoger dan die van VUSA. Je kunt via morningstar.nl gemakkelijk kijken welke ETF bij jou past. Hier vindt je de rendementen, posities en verdelingen in sectoren.

VanEck Asset Management

Een bekende uitgever van ETF’s is VanEck ETF’s, die vallen onder VanEck Asset Management B.V. Zoals de B.V. misschien al verklapt; dit is een Nederlands bedrijf! Het is namelijk gevestigd in onze hoofdstad Amsterdam. VanEck is opgericht in 1955 en is sindsdien bezig met het aanbieden van innovatieve beleggingsstrategieën. Zij claimen zelf een van de eerste te zijn die beleggers toegang verschafte tot de wereldwijde markt door middel van fondsen en ETF’s. De Amerikaanse VanEck heeft ongeveer 50 miljard in beheer, dat is uiteraard beduidend minder dan de eerder behandelde uitgevers. De ETF’s van VanEck vallen vaak onder dochteronderneming VanEck Vectors ETF’s N.V. VanEck heeft uitgebreid, in 2018 nam het Think ETF’s over dat sinds 2019 ook de naam VanEck draagt.

Bron: vanecketfs.nl

VanEck ETF’s

VanEck ETF’s is dus minder bekend dan die van Blackrock of Vanguard, maar toch hebben zij een uitgebreid assortiment aan ETF’s, veel daarvan zijn gericht op een bepaalde branche of markt. Zo schreven we al eens over de VanEck Vectors Gaming and eSports ETF (ESPO) (lees het hele artikel hier), maar ook andere specifieke ETF’s zijn bij VanEck te krijgen. Een van de meest bekende is de VanEck Vectors AEX UCITS ETF. De naam verklapt het al, deze ETF trackt het resultaat van onze Nederlandse AEX. Met een doorlopende kosten factor van 0,30% is dit geen dure ETF en heeft sinds zijn oprichting in 2005 een geannualiseerd rendement van 9,71%. Dit is zijn geen denderende rendementen maar wel bovengemiddeld. Zeker als je het leuk vindt om de AEX bij te houden of affiniteit hebt met de bedrijven genoteerd aan de AEX is dit een prima aanvulling op je portfolio.

Wat doen wij?

In principe maakt het niet heel veel uit of je nou de All World ETF van Vanguard (VWRL) neemt of de All World ETF van iShares (IWRD). Wij hebben de ETF’s van Vanguard in ons portfolio, zowel VWRL als VUSA. VanEck ETF’s bezitten wij nog niet. Hiervoor adviseren we echt dat je interesse hebt in de sector van één van hun specifieke ETF’s, zoals in ESPO bijvoorbeeld. Het is bij het kiezen van je ETF in ieder geval belangrijk dat je de doorlopende kosten factor checkt, en dat je kijkt naar de transactiekosten van de beurs waar de ETF aan genoteerd is. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Dit is geen financieel advies, doe altijd je eigen onderzoek voor je ergens in investeert!