The Richest Man In Babylon
The Richest Man in Babylon is een kort boek geschreven door George S. Clason en gaat over Arkad, de rijkste man in Babylon. Die in opdracht van de koning andere mensen leert hoe zij rijkdom kunnen vergaren zodat Babylon de rijkste stad ter wereld kan worden. De lessen van Arkad zijn vandaag de dag nog steeds relevant bij het vergaren van vermogen.
Over de auteur
George S. Clason was een Amerikaanse auteur geboren in 1874 in Louisiana, Missouri en studeerde aan de universiteit van Nebraska. In zijn jongere jaren begon hij meerdere kleine ondernemingen waaronder een drukkerij, waar hij de atlas van de Verenigde Staten en Canada drukte, maar dit bedrijf overleefde helaas The Great Depression niet. Clason staat ook bekend om internationale pamfletten over hoe je ijverig moet zijn om financieel succes te kunnen behalen. Deze pamfletten werden uiteindelijk gebruikt in zijn boeken, waaronder The Richest Man in Babylon. Clason is ook bekend van de term ‘pay yourself first’ die je kunt kennen uit boeken als Rich Dad Poor Dad van Robert Kiyosaki.
Het boek: The Richest Man in Babylon
Zoals eerder genoemd omschrijft het boek de lessen van Arkad, de rijkste man in Babylon. Arkad kreeg opdracht van de koning om 100 mensen zijn lessen te leren, die op hun beurt deze lessen weer over kunnen dragen op anderen. Het doel van de koning was hiermee om Babylon de rijkste stad van de wereld te maken. En nu denk je wellicht; leuk, die fictie. Maar wat heb ik daar aan? Nou, de lessen van Arkad zijn zo tijdloos dat ze vandaag de dag nog gelden. Arkad vertelt de lessen op een enorm eenvoudige manier. Daardoor zijn ze voor iedereen te begrijpen. Het is echter aan jou om te interpreteren hoe je die lessen in het hedendaagse leven toepast.
Om een tipje van de sluier te geven, één van de lessen is de bekende zin ‘pay yourself first’. Waarin Arkad vertelt ten alle tijden tenminste één tiende van je inkomsten apart te leggen voor jezelf. Je zult merken dat je deze tiende bijna altijd kunt missen. Ook al zullen sommige mensen geloven dat ze dit niet kunnen. Dus, als Arkad 10 koperen munten verdiende, legde hij daarvan 1 koperen munt apart.
Het klinkt natuurlijk een beetje raar en misschien zelfs wat kinderachtig maar op deze manier krijgt Clason het wel voor elkaar om op een tijdloze en speelse wijze voor elkaar om iedereen te leren hoe ze verstandig met hun geld om kunnen gaan en hoe ze aan een vermogen voor zichzelf kunnen bouwen. Dus of je nu een belegger bent, of gewoon wat meer geld over wilt houden aan het eind van het jaar, dit boek is voor iedereen!
Kritiekpunten
Het allergrootste kritiekpunt is de schrijfstijl van Clason. Het verhaal van het boek speelt zich af in Babylon en speelt zich ergens voor voor Christus af. Clason heeft er daarom voor gekozen om bepaalde oud-Engelse termen enorm terug te laten komen in de dialoog van de personages. Denk aan woorden als thou, thy en whomst. Naast dat het gewoon storend is omdat het aan het verhaal weinig toevoegt, kan het voor degene die Engelstalig wat zwakker onderlegd zijn ook erg verwarrend zijn. Maar, niet getreurd, op bol.com is ook gewoon een Nederlandstalige variant te verkrijgen.
Wil jij dit boek ook lezen? Klik dan op de afbeelding bovenaan in dit artikel!