The Psychology of Money

The Psychology of Money is de bestseller van auteur Morgan Housel. Housel beschrijft in dit boek allerlei zaken die te maken hebben met de omgang van geld en de gedachtegang van mensen daarbij. Zoals op de kaft geschreven staat: een tijdloze les over geld, gierigheid en geluk.

Over de auteur

Morgan Housel is een relatief onbekende auteur en schreef slechts drie boeken in zijn carrière. Maar je zou hem vooral kunnen kennen van zijn artikelen bij the Wall Street Journal en The Motley Fool, waar hij columnist was voordat hij fulltime auteur werd. Dit zijn toch twee bekende pagina’s in de wereld van beleggen. The Motley Fool is bijvoorbeeld ook de partner van Yahoo Finance, waar je wellicht het financiële nieuws volgt. Housel is tweevoudig winnaar van de Best in Business Award from the Society of American Business Editors and Writers. Een prestigieuze prijs onder schrijvers van zakelijke en financiële artikelen.

Het boek: The Psychology of Money

Zoals eerder gezegd geeft Housel een les over een tijdloze blik op financiën en alles wat daar bij komt kijken. Waar het wellicht lijkt of beslissingen over investeringen et cetera gebaseerd zijn op allerlei ingewikkelde analyses, is dit in de praktijk vaak anders. In de praktijk komt er namelijk veel meer emotie bij kijken dan men eigenlijk zou willen. Toch is dit niet per se een slecht iets. Housel vertelt in zijn boek namelijk hoe verschillende aspecten in de praktijk kunnen helpen bij het maken van financiële beslissingen. Denk hierbij aan het verschil tussen rationeel en realistisch, een goede balans tussen optimisme en pessimisme en dat je je absoluut niet moet laten leiden door een ander. Dat is ook de meest wijze les die we uit het boek hebben gehaald: maak er geen wedstrijd van met een ander, want de ander speelt een andere wedstrijd. Daarmee wordt bedoeld dat iedereen andere doelen en idealen heeft. Dus dat je eigen aanpak het beste bij jou past, ook al maakt een ander meer rendement of hebben ze meer geld om te investeren. Stick to your plan! Maar ook voor degene die niet beleggen maar financieel betere keuzes willen maken is het zeker een aanrader!

Qua lezen ben je zo door het boek heen. Het niveau Engels is niet heel hoog dus ook voor degene die minder vloeiend Engels spreken is het goed te volgen. De theorie is onderbouwd met voorbeelden en eigen ervaringen, wat je een goed inzicht geeft in de praktijk van de theorie (snap je hem nog?). Daarnaast is het ook in een logische volgorde geschreven en leidt het einde van het hoofdstuk als het ware het nieuwe hoofdstuk al in. Hierdoor lees je gemakkelijk door en ben je zo een aantal hoofdstukken verder.

Kritiekpunt

Een review heeft weinig zin als je altijd alles maar top vindt. Daarom hebben we ook nog wel een en ander aan te merken op dit boek. Zo hoef je ondanks de titel geen enorm diepgaande stof te verwachten. Voor de echt gevorderden onder ons is het ongetwijfeld een leuk boek, maar weinig vernieuwend. Zeker als je al meerdere boeken over financiën hebt gelezen zal het een en ander wel een herhaling zijn van wat je al kent. We vinden daarom ook dat het wel wat diepgaander en uitgebreider had gekund, die 250 bladzijden ben je namelijk zo voorbij, en dat is jammer. Maar al met al is het toch nog zeker een boek wat je gelezen moet hebben, je zult er altijd wat van leren!

The Psychology of Money ook lezen? Klik dan op de afbeelding!