The Intelligent Investor – Benjamin Graham

Een echte must-read op het gebied van beleggen en investeren in aandelen is The Intelligent Investor. Dit boek wordt door bijvoorbeeld Warren Buffet gezien als één van de, zo niet het beste boek over beleggen ooit. Het boek mag dan wat oud zijn, het stamt namelijk uit 1949, het is al meerdere keren up-to-date gemaakt en is nog steeds een goede weergave van de werkelijkheid.

Over de auteur

Benjamin Graham was (hij is inmiddels al een tijdje overleden) een beroemd investeerder. Hij was de professor van Warren Buffet die hem ziet als de belangrijkste man in zijn leven na zijn vader, iets wat naar onze inziens iets zegt over de status van Graham.

Naast The Intelligent Investor heeft Graham nog meer boeken geschreven over beleggen waaronder Security Analysis. Dit boek is wat minder bekend onder kleine privé-beleggers en wellicht ook een wat taaier boek. Dit boek is nog wat ouder (stamt uit 1939) en zal hoogstwaarschijnlijk nog wat lastiger te lezen zijn.

The Intelligent Investor

Voor elke beginnende belegger die zich graag wil verdiepen in de wereld van waarde beleggen is dit boek een must-read. Waardebeleggen wordt tegenwoordig gezien als beleggen in bedrijven die bekend zijn en een stabiele groei doormaken, denk hierbij bijvoorbeeld aan Nestlé, Unilever of Coca-Cola. Zij zitten vaak in een verzadigde markt en betalen dividend. Het tegenovergestelde van waarde beleggen wordt vaak aangeduid als groeibeleggen waarbij je belegd in aandelen die nog sterk kunnen groeien vaak mede doordat zij in een groeiende markt zitten, denk hierbij bijvoorbeeld aan Tesla.

Graham zag waarde beleggen als het zoeken naar en investeren in aandelen waarbij de koers onder de intrinsieke waarde zit. De intrinsieke waarde wordt vaak aangeduid als alle bezittingen minus alle schulden van de onderneming, wat in principe uitkomt op het eigen vermogen. In de tegenwoordige tijd zijn deze bedrijven extreem moeilijk te vinden. Er zijn tal van computersystemen, maar ook vermogensbeheerders en banken die deze bedrijven veel eerder ontdekken en erin investeren. Daarom heeft de term waarde beleggen een wat andere betekenis gekregen.

Een ander interessant deel van het boek is ‘Mister Market’. Graham gebruikt dit fictief persoon om je een beeld te geven van de aandelenmarkt. ‘Mister Market’ fungeert in het boek als zakenpartner en heeft elke dag andere extreme offers. De ene dag wil hij zijn deel van het bedrijf aan je verkopen en de volgende dag wil hij juist jouw deel overnemen. Dit illustreert de aandelenmarkt omdat de ene dag de aandelenmarkt euforisch kan zijn door bijvoorbeeld nieuwe kwartaalcijfers terwijl de dag daarna de market depressief kan zijn door bijvoorbeeld een opkomende economische crisis.

Conclusie

Al met al vinden wij dat The Intelligent Investor een mooie aanvulling is voor ieder zijn boekenkast. Zeker voor de beginnende beleggers is dit een uitdagende introductie met betrekking tot de aandelenmarkt en specifiek voor waardebeleggen.

Dit is geen financieel advies. Doe altijd je eigen onderzoek!