Boekreview - Common Stocks and Uncommon Profits

Common Stocks and Uncommon Profits is een boek geschreven door Philip Arthur Fischer en beschrijft de volgens hem 15 basisfacetten voor het kiezen, aanhouden en verkopen van lange termijn beleggingen. In de gereviseerde edities is ook ‘conservative investors sleep well’ (1975) meegenomen. Dit is een ander boek van Fischer die nu samen Common Stocks and Uncommon Profits, and other writings by Philip A. Fischer vormen.

Over de auteur

Philip A. Fischer (1907-2004) was een Amerikaanse investeerder bekend als de auteur van Common Stocks and Uncommon Profits. Fischer is geboren in San Francisco, Californië en heeft als één van de drie enige docenten ooit de opleiding investeren gegeven op de Stanford Graduate School of Business. De school waar Fischer in 1928 stopte om als analist te gaan werken bij de Anglo London Bank. In 1931 richtte Fischer zijn eigen bedrijf Fischer & Co op. Dit was zijn eigen beleggingsmaatschappij die hij tot zijn 91e heeft bestuurd. Fischer zou hier gigantische resultaten hebben geboekt voor zijn cliënten.

Common Stocks and Uncommon Profits

In het boek Common Stocks and Uncommon Profits vertelt Fischer de fundamentele principes van slim investeren. Hij ligt een 15-tal punten toe waar een investeerder naar moet kijken bij het zoeken, maar ook het aanhouden en het verkopen van een aandeel. Dit zijn 15 volledig diverse punten die variëren van de kostprijs van het product dat het bedrijf verkoopt tot een onverwachte wisseling in het management. Op de verdere inhoud van de 15 punten, die Fischer de ‘’Scuttlebut’’ methode noemt, gaan we niet in omdat het boek lezen dan irrelevant zou worden. We kunnen wel stellen dat voor iedere lange termijn belegger Common Stocks and Uncommon Profits een aanrader is omdat het de lezers ogen opent over welke factoren er allemaal een rol spelen bij het investeren in een aandeel voor de lange termijn. Fischer zijn boek wordt onder andere aanbevolen door Warren Buffet, Buffet staat met een quote op de kaft die luidt ‘’I am an eager reader of whatever Phil has to say and I recommend him to you’’. Wat ons betreft kun je geen groter compliment krijgen dan van Warren Buffet zelf.

Conservative Investors Sleep Well

Zoals eerder genoemd is het boek Conservative Investors Sleep Well ook meegenomen in de gereviseerde versie van het boek. Hierin bespreekt Fischer de redenen waarom conservatief investeren volgens hem zo goed werkt en hoe een belegger echt conservatief investeert. In dit deel zijn de hoofdstukken ingedeeld in zogenaamde dimensies van conservatief investeren. Deze behandelen productkennis, maar ook mensenkennis en karakteristieken van bedrijven. De samenvoeging van de twee boeken geven de lezer, zowel ervaren als onervaren, een totaalbeeld van een techniek die vandaag de nog steeds aan de orde. Een manier om, wanneer men de theorieën zorgvuldig naleeft en regelmatig evalueert, over de lange termijn een aanzienlijk vermogen op te bouwen met investeren in de aandelenmarkt. Hoewel in het boek vaak gerefereerd wordt aan bedrijven die vandaag de dag wellicht niet meer erg relevant zijn (zoals Motorola), maar geeft wel een beeld van de eigenschappen die zulke bedrijven bezitten. Enorm leerzaam dus!

Kritiekpunten

Het is een boek van (slechts) 282 pagina’s aan inhoud, dus exclusief de index et cetera. En toch was het wat lastig om vlot door het boek heen te lezen. Allereerst is een goede beheersing van de Engelse taal aan te raden, en daarnaast is Fischer vrij langdradig in zijn vorm van schrijven. Nadat je in het begin van het boek de Preface leest (geschreven door zijn zoon, Kenneth Fischer), heb je een beeld van Fischer als persoon. Hierna volgt de introductie, en daarna nóg een Preface. Ditmaal door Fischer zelf geschreven. Dit bevat veel dubbele info. Daarnaast is er geen gebruik gemaakt van tabellen en grafieken om zaken duidelijker te maken en zijn er geen afbeeldingen gebruikt om het boek wat levendiger te maken.Samenvattend: enorm leerzaam vanwege theorieën die vandaag de dag nog steeds relevant zijn. Maar wel wat saai geschreven en vormgegeven. Ondanks de kritiek wel de moeite waard om te lezen want de informatie is uiteraard veel belangrijker dan de vormgeving!