Wat is de S&P 500 index?

De S&P 500 is een Amerikaanse aandelenindex en bevat de 500 grootste Amerikaanse bedrijven op basis van hun marktkapitalisatie. De index schetst door de grote hoeveelheid meegenomen bedrijven een representatief beeld van de ontwikkeling op de Amerikaanse aandelenmarkt.

Je ziet het enorm vaak voorbij komen in bijvoorbeeld boeken of financiële artikelen: de S&P 500. Deze index wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt om resultaten te vergelijken of om een gemiddeld resultaat van een beursjaar te relativeren. Maar wat is de S&P500 nou precies? En waar kun je hem allemaal voor gebruiken? Dat gaan we in dit artikel allemaal behandelen!

Het ontstaan van de S&P 500 

Laten we bij het begin beginnen. De S en P uit S&P500 staan voor Standard & Poors, een kredietbeoordelaar uit New York (vandaag de dag onderdeel van McGraw – Hill Financial). Standard & Poors begon in 1923 met het bijhouden van een index om de gemiddelden van grote Amerikaanse aandelen weer te geven. In 1923 waren dit er 233 en sinds 1957 is de index zoals we hem nu kennen met 500 bedrijven. In 1988 werd het voor de S&P 500 mogelijk gemaakt om te variëren tussen het aantal bedrijven dat een bepaalde sector vertegenwoordigd. Hierdoor kan er snel gereageerd worden op veranderingen in de aandelenmarkt. Vandaag de dag zijn er volgens Lynx.nl (2020) ongeveer 90 verschillende sectoren in de index meegenomen. Bij de originele 233 bedrijven in 1923 waren dit er slechts 26.

Beleggen in de S&P 500 index

Beleggen in de S&P 500 is gemakkelijk en biedt beleggers de mogelijkheid om eenvoudig gespreid te beleggen in veel verschillende Amerikaanse aandelen in allerlei sectoren. Men kan de aandelen los toevoegen aan zijn of haar portefeuille, het voordeel daarvan is je zelf in de hand welke aandelen je wel en niet toevoegt. Maar dit is veel werk en kost waarschijnlijk veel meer transactiekosten dan beleggen in een ETF die de S&P 500 ‘trackt’, dus probeert na te bootsen. Zo’n ETF kost dus vaak minder transactiekosten en is een stuk makkelijker om in de bij te houden. Er zijn tal van ETFs die de S&P 500 tracken. Een voorbeeld is de Vanguard S&P 500 UCITS ETF (Ticker: VUSA). Dit is de nummer twee van de meest verhandelde ETF’s van DEGIRO in 2020! Een andere bekende is de iShares Core S&P 500 UCITS ETF (Ticker: IUSA).

De weging binnen de S&P 500 index

Net als veel andere indices is de S&P 500 een marktwaarde gewogen index. Dat wil zeggen dat de marktwaarde van een bedrijf de weging in de index bepaalt. Het bedrijf met de grootste beurswaarde is dus het bedrijf met de hoogste weging. In de S&P 500 is dat Apple met een beurswaarde die in 2020 de 2000 miljard dollar overschreed! Omdat alle 500 bedrijven in de index noemen wel erg lang duurt, zijn in de onderstaande afbeelding de 10 grootste bedrijven inclusief hun weging in de S&P 500 te zien.


 

Koersontwikkeling door de jaren heen

De koers van de S&P 500 is in de afgelopen jaren flink gestegen. De index heeft in zijn beginjaren altijd een vrij stabiele koers gehad maar sinds 1990 is deze enorm gaan stijgen. Van 329 punten in januari 1990 naar 1517 punten in augustus 2000. De index heeft daarna een flinke val gehad als gevolg van de internetbubbel, namelijk terug naar 815 punten in 2002. Sinds de val in 2002 is de index weer aan een opmars en steeg de index naar 1526 punten in 2007. Ook in 2007 ontstond er een crisis en daalde de index naar 735 punten in 2009. Zoals te zien is in de onderstaande afbeelding is na 2009 de index ontploft in een ruime 10 jaar tijd doorgeschoten naar maar liefst 3.772 punten. De S&P 500 staat dus ondanks de coronacrisis gewoon op een all time high. Best indrukwekkend!

Bron: investing.com


Hoe treed een bedrijf toe tot de S&P 500?

Natuurlijk zijn er veel meer dan 500 grote bedrijven in de Verenigde Staten. Hoe wordt je dan als bedrijf opgenomen in de S&P 500? Het bedrijf moet:

-     Een Amerikaans beursfonds zijn. In tegenoverstelling tot de Nederlandse AEX, daar zitten ook buitenlandse bedrijven in.

-     Een minimale beurswaarde van $5,2 miljard hebben.

-     Minimaal 50% van de aandelen zijn vrij verhandelbaar

-     Financieel gezond zijn, minimaal 4 kwartalen winst aan kunnen tonen.

-     De verhouding van de jaarlijkse handelsomzet / de beurswaarde is minimaal 0,30.

-     Het beursfonds draagt bij aan een evenwichtige verhouding van de sectoren binnen de index.

-     Alleen beursfondsen met ‘’normale’’ bedrijfsactiviteiten worden meegenomen, dus geen beleggingsfondsen of aparte holdings van bedrijven.

Je kunt dus wel concluderen dat de bedrijven in de index die aan al de bovenstaande eisen voldoen allemaal relatief grote jongens zijn. Veel van de bedrijven zijn dan ook bekend.  

Beleggen wij in de S&P 500?

Kort antwoord: ja! Wij zijn van mening dat de S&P 500 een mooie index is die in de afgelopen jaren stabiele groei heeft laten zien. Door de opname van alle verschillende sectoren en bedrijven binnen deze sectoren biedt de S&P 500 een mooie spreiding en een goed rendement. Deze behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. Wij maken gebruik van een ETF die de S&P 500 monitort. In ons specifieke geval is dat de Vanguard S&P 500 UCITS ETF (Ticker: VUSA). Er zijn echter nog meer aanbieders van soortgelijke ETF’s, doe dus altijd je eigen onderzoek en kijk welke aanbieder het beste bij jouw wensen past! 

Het enige punt van kritiek is de S&P 500 is dat weging van de top 5 bedrijven al 10% van de volledige index vertegenwoordigen. Als de koers van Apple dus een val maakt zal de S&P 500 ook dalen. 

Bronnen en referenties: 

https://www.lynx.nl/kennis/artikelen/sp-500-index-alles-populairste-speler