Wat is de AMX?

De AMX is een Nederlandse beurs die is gevuld met de zogenaamde ‘’midkap bedrijven’’. En vertegenwoordigt dus middenklasse aandelen. De afkorting AMX staat dan ook voor Amsterdam Midkap Index. De beurs is opgericht in 1995 en bevat inmiddels 25 bedrijven.

bron: pexels.com

De geschiedenis van de AMX

De AMX werd zoals hierboven genoemd opgericht in 1995 en omvat de 25 grootste bedrijven van Nederland ná de bedrijven die aan de Nederlandse AEX genoteerd zijn (dus de nummer 26 tot en met 50). Echter zitten er inmiddels ook buitenlandse bedrijven in de AMX, zoals Belgische en Franse bedrijven (denk aan Air-France - KLM). De AMX bevindt zich op de Euronext in Amsterdam. De Index wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld en opnieuw gewogen.

Beleggen in de AMX

Beleggen in de AMX kan op verschillende manier. De eerste manier is door alle aan de AMX genoteerde aandelen toe te voegen aan je portefeuille. Hierdoor kun je zelf je weging bepalen door bijvoorbeeld meer aandelen van het ene bedrijf te kopen dan van het andere. Echter is dit tijdrovend en betaal je veel transactiekosten omdat je bij elke aankoop de reguliere transactiekosten moet betalen. De tweede, eenvoudigere manier is het kopen van een ETF die de AMX trackt. Op deze manier kun je met één aankoop investeren in alle fondsen van de AMX. Een desbetreffende ETF is minder populair dan bijvoorbeeld AEX of S&P500 ETFs maar VanEck biedt ook een AMX ETF aan. Deze is te vinden als de VanEck Vectors AMX UCITS ETF (tickersymbol TMX). Deze ETF is onder andere beschikbaar bij DEGIRO.

De samenstelling van de AMX

De AMX bestaat dus uit 25 midkap bedrijven genoteerd aan de Amsterdamse beurs. Veel van deze bedrijven zijn Nederlands maar niet allemaal, er zitten ook Belgische, Franse en Luxemburgse bedrijven in. De AMX is in 2021 opgedeeld in de volgende posities:

1. Aalberts NV
2. ABN Amro Bank N.V.
3. Air France - KLM
4. Alfen
5. AMG
6. Aperam
7. Arcadis
8. Basic-Fit
9. Boskalis Westminster
10. Corbion
11. Eurocommercial Properties
12. Fagron
13. Flow Traders 
14. Fugro 
15. Galapagos
16. Grandvision
17. Intertrust 
18. JDE PEET'S 
19. OCI
20. Pharming Group
21. PostNL
22. SBM Offshore
23. TKH Groep
24. Vopak
25. WDP

Zoals eerder al benoemd wijzigt de AMX regelmatig. Zo zat Signify tot 22 maart 2021 nog in de AMX en ABN AMRO nog bij de AEX. De weging van een bedrijf in de AMX wordt bepaald door de marktkapitalisatie en is dus niet evenredig verdeeld. Dit wil zeggen dat het bedrijf met de hoogste marktwaarde de eerste plek in neemt, het op één na grootste de tweede enzovoorts.

Koersontwikkeling van de AMX

De AMX heeft in de afgelopen 25 jaar flink gefluctueerd. Net als elk ander fonds of index heeft de AMX door de jaren heen flinke pieken en dalen gekend zoals in de onderstaande grafiek te zien is: 

Zoals te zien is in de grafiek is de AMX na de oprichting goed van start gegaan en is vóór 2004 de 500 punten dik gepasseerd. Na een dip tussen 2003 en 2004 ging de AMX nog harder en steeg hij door tot bijna 800 vlak voor 2008. En toen, inmiddels een bekend verhaal, de crisis. Ook de AMX ontsnapt niet aan een vrije val en verliest (net als heel veel fondsen in de crisis) een groot deel van zijn waarde. Echter is de AMX vrij snel weer gaan klimmen en is sinds dat punt (een aantal dalingen daargelaten) niet meer gestopt met stijgen. Inmiddels is de AMX de 1000 punten ruim gepasseerd. En is het zelfs in tijden van corona hard gestegen. Dat is een stijging van ruim 200% sinds de oprichting. Als je dit vergelijkt met de AEX is de AMX aanzienlijk harder gegroeid dan de AEX.

Wat doen wij?

Persoonlijk beleggen wij niet in een AMX index, en ook niet in losse aandelen in deze index. Hoewel er zeker interessante bedrijven tussen zitten proberen wij een goede verhouding aan te houden tussen ETFs en losse aandelen. Op dit moment is die verhouding gevonden. Echter wil dit niet zeggen dat we in de toekomst geen interesse zouden hebben in een van de aandelen van de AMX, of wellicht in de gehele index!