Wat is het verschil tussen ‘Long’ gaan en ‘Short’ gaan?

Long gaan is het beleggen in aandeel of iets vergelijkbaars waarvan je denkt dat de prijs omhoog gaat. Short gaan is het beleggen in een aandelen of iets vergelijkbaar waarvan je denkt dat de prijs omlaag gaat.

Long gaan

Long gaan is de meest gebruikte beleggingstechniek ten opzichte van short gaan. Long gaan betekent kort gezegd dat iemand denkt dat de prijs waarvoor bijvoorbeeld een aandeel is gekocht omhoog zal gaan in de toekomst. De winst met long gaan is theoretisch gezien oneindig. Als je long gaat koop je een aandeel en houd je deze in bezit totdat jij beslist dat je het aandeel wilt verkopen. Wanneer iemand long gaat krijgt iemand dividend als het betreffende bedrijf dividend uitkeert.  

Waarom zou je long gaan?

Er zijn een aantal redenen waarom iemand long zou gaan. Wij zullen hier de twee belangrijkste uiteenzetten.

-    Iemand verwacht een stijging van de koers, op de korte dan wel lange termijn;

-    Iemand wil dividendbeleggen of denkt dat dividend een aanvulling kan zijn voor zijn of haar inkomen.

Risico van long gaan

Het grootste risico van long gaan is dat de koers daalt. Wanneer de koers daalt behaal je als het ware ongerealiseerd verlies. Maar de koers kan weer terug groeien naar zijn oude niveau. Dit kan gebeuren na bijvoorbeeld een crisis, zoals we hebben gezien bij een aantal bedrijven na het dieptepunt in de corona pandemie. Maar de koers kan ook blijven dalen totdat het bedrijf waarin geïnvesteerd is failliet gaat.

Een ander risico van long gaan is dat het bedrijf waarin is geïnvesteerd geen dividend meer uitkeert of geen dividend meer gaat uitkeren. Een bedrijf is nooit verplicht om dividend uit te keren. Bedrijven die onderdeel zijn van de zogenaamde ‘Dividend Aristocrats’ zijn gerenommeerde bedrijven waarin veel geïnvesteerd wordt. Maar ook zij mogen stoppen met dividend uitkeren wanneer zij willen.

Aan de andere kant zijn dit ook de twee grootste kansen met betrekking tot long gaan.

Short gaan

Short gaan wordt doorgaans minder gebruikt en is wat meer ingewikkeld dan long. Short gaan betekent kort gezegd dat iemand denkt dat de prijs waarvoor bijvoorbeeld een aandeel is gekocht omlaag zal gaan in de toekomst. Als je short gaat verkoop je een aandeel wat je niet bezit en koop je het terug wanneer jij wilt, idealiter een moment wanneer de koers lager staat. De winst met short gaan is in theorie ‘maar’ 100%. Want een aandeel kan niet meer dan 100% van zijn waarde verliezen. Terwijl het wel 200% of meer kan stijgen. Dit is een inperking van potentieel resultaat ten opzichte van long gaan.

Waarom zou je short gaan?

Er zijn een aantal redenen waarom iemand short zou gaan. Wij vinden een reden vooral belangrijk.

-    Iemand verwacht een daling van de koers, op de korte dan wel lange termijn.

Maar aandelenprijzen stijgen toch altijd? Dus waarom zou iemand short gaan?

Short gaan is naar onze mening vooral rendabel op de korte termijn. Denk hierbij aan een aantal weken of maanden. Zoals we in 2020 zagen reageert de markt extreem snel op slecht nieuws. In maart 2020 ging de AEX binnen een paar dagen tientallen procenten omlaag. Bij short gaan is het dus vooral belangrijk om te anticiperen op snelle koersdalingen. Denk dus bijvoorbeeld aan het begin van een nieuwe crisis of tegenvallende bedrijfsresultaten.

Naar onze mening is dit zeker niet weggelegd voor de beginnende belegger of de belegger die zo min mogelijk tijd wil besteden aan handelen op de beurs. Short gaan vergt ervaring en discipline. Wij raden het zeker voor de beginnende belegger ten zeerste af.

Risico van short gaan

Het grootste risico van short gaan is dan ook dat de koers stijgt. Zoals we hebben aangegeven kan een aandeel theoretisch gezien oneindig stijgen. De snelle denker ziet nu ook dat het verlies bij shorten dus evenwel oneindig is. Je moet namelijk het aandeel terugkopen wanneer jij je positie wil sluiten en deze kan sinds jouw opening van de positie oneindig zijn gestegen.

Een ander risico van short gaan is het dividend. Wanneer iemand short gaat, moet diegene in plaats van het dividend ontvangen bij een longpositie, het bruto dividend betalen.  

Short squeeze en marktmanipulatie

In het begin van 2021 was de aandelenmarkt vooral in het nieuws door een zogeheten ‘short squeeze’. Dit betrof vooral het bedrijf GameStop. Maar het gebeurde ook bij bijvoorbeeld Blackberry en Blockbuster. Simpel gezegd betekent short squeeze dat de shorters (vaak na een flinke daling) hun winst pakken en het aandeel dus moeten kopen. Dit zorgt ervoor dat de prijs van het aandeel weer terug stijgt. Wat er bij de ‘short squeeze’ van onder andere GameStop ook gebeurde was dat een hele grote groep mensen, voornamelijk mensen op het subforum r/wallstreetbets op Reddit, het aandeel massaal begon te kopen. Dit zorgt ook weer voor een stijging van de prijs.

Door deze stijging zien vele shorters hun resultaat verdampen. Dit kan een reden zijn dat deze shorters hun positie willen sluiten en zij moeten dan ook weer het aandeel kopen waardoor de prijs weer stijgt. Deze gebeurtenissen kunnen zich normaal gesproken met uitzondering van de massale aankoop door de ‘Redditors’ blijven opvolgen waardoor een prijs snel voor korte tijd kan stijgen.

Wat doen wij?

Allereerst uitsluitend over shorten. Wij shorten niet en raden het niet aan. Echter kan ook met shorten een mooi rendement worden gehaald. Het is een hele andere tak van sport als je het vergelijkt met ‘gewoon’ long gaan. Doe altijd dus je eigen onderzoek en wie weet is shorten wel iets voor jou.

Met betrekking tot de ‘short squeeze’ van begin 2021 wat vooral het aandeel GameStop betrof, hebben wij niks gedaan. De kans dat iemand met zo een belegging een groot deel van zijn of haar inleg verliest is volgens ons te groot. Natuurlijk vinden wij het ook jammer dat we die grote snelle winsten niet kunnen bijschrijven op onze beleggingsrekeningen. Maar voor ons is dit risico te groot.

Let op: doe voor elke belegging altijd je eigen onderzoek!