Wat is een Real Estate Investment Trust I REIT
Een Real Estate Investment Trust, afgekort REIT, is een bedrijf dat zijn geld verdiend met het bezit en de ontwikkeling van vastgoed. Sommige REIT’s zijn verhandelbaar op de beurs, maar veel ook niet. Een belegger die in een REIT investeert, investeert indirect in het vastgoed dat de REIT bezit.
De kenmerken van een REIT
Een REIT heeft vastgoed met als doel inkomsten te genereren uit de huur van de panden. In tegenstelling tot doet andere vastgoedorganisaties die bijvoorbeeld vastgoed ontwikkelen om het vervolgens te verkopen. REIT’s ontwikkelen dus wel vastgoed maar enkel met het doel deze vervolgens te gaan verhuren. Dit kunnen gewone huizen of appartementen zijn, maar ook commercieel vastgoed zoals bijvoorbeeld winkelcentra. Een deel van deze huur keert de REIT vervolgens uit aan haar beleggers in de vorm van dividend. Vastgoed, en zeker voor verhuur wordt vaak gezien als een defensieve investering omdat huur in normale omstandigheden relatief stabiel is. Beleggers in REIT’s profiteren vaak niet van koersstijging maar juist van het dividend en eventuele dividendverhoging. Vanwege de hieronder nader beschreven vereisten van een REIT blijft er vaak weinig over voor kapitaalgroei. Dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn.
Soorten REIT’s
Er zijn verchillende soorten REIT’s. Sommige zijn vrij verhandelbaar op de beurs, sommige niet. Maar om gekwalificeerd te worden als REIT moet het bedrijf eerst aan een aantal eisen voldoen. Zo moet een REIT beheerd worden door minimaal één persoon. Dit kan een curator of een directeur zijn. Daarnaast moet een vast percentage van de winst worden uitgekeerd aan de aandeelhouders, vaak moet het belastbaar inkomen voor 90% verdeeld worden onder de aandeelhouders, mede omdat ze dan geen vennootschapsbelasting (of corporate income tax) hoeven te betalen. Een bepaald percentage van het vermogen moet geïnvesteerd zijn in onroerend goed, doorgaans ongeveer 75%.
Normaal gesproken wordt er onderscheid gemaakt tussen drie soorten REIT’s. Deze worden hieronder kort uitgelegd.
1. Vrij verhandelbare REIT’s
Vrij verhandelbare REIT’s zijn de REIT’s die beschikbaar zijn op de beurs. Dit kunnen allerlei verschillende soorten beurzen zijn, verschillend van de New York Stock Exchange tot de London Stock Echange. Iedereen kan aandelen van het bedrijf kopen en verkopen zoals bij andere aandelen. Het voordeel voor beleggers om op deze manier in vastgoed te investeren is dat de belegging veel makkelijker liquide gemaakt kan worden dan bij normaal vastgoed. Dit betekent dat een aandeel of aandelen van een REIT veel eenvoudiger te verkopen zijn dan bijvoorbeeld een volledig winkelcentrum.
2. Niet-beursgenoteerde REIT’s
Dit zijn alle REIT’s waar wel in belegd kan worden, via bijvoorbeeld een particuliere partij. Maar die niet verhandelbaar zijn op een grote beurs. Dit gebeurt vaker bij grote investeringen. Het voordeel is dat de belegger dan in de meeste gevallen nauwer betrokken is bij de handelingen van een REIT.
3. Private REIT’s
Deze REIT’s zijn net als niet-beursgenoteerde REIT’s, je raadt het al, niet beursgenoteerd en zijn alleen beschikbaar voor specifieke beleggers. Vaak kiest de directie of de Raad van Bestuur deze beleggers.
Naast de beschikbaarheid van deze REIT’s zijn er ook verschillende specialisaties binnen REIT’s, deze gespecialiseerde REIT’s worden hieronder uitgelegd.
1. Residentiële REIT’s
Bij residentiële REIT’s investeert de REIT hoofdzakelijk in woningen. Dit kunnen allerlei soorten woningen zijn, van appartementen complexen tot eengezinswoningen. Sommige REIT’s specialiseren zich nog verder en richten zich bijvoorbeeld alleen op studentenhuizen.
2. Commerciële REIT’s
Deze REIT richt zich hoofdzakelijk op commercieel vastgoed zoals winkelpanden, winkelcentra of warenhuizen. Commercieel vastgoed is vaak grootschaliger dan residentieel vastgoed. Ook kantoorpanden en andere bedrijfsruimtes vallen onder commercieel vastgoed.
3. Gediversifieerde REIT’s
Deze REIT’s kopen in tegenstelling tot de bovenstaande REIT’s van alles wat. Een deel van de portefeuille zijn woningen, een ander deel zijn flats, een ander deel kantoorpanden en als kers op de taart nog een winkelcentrum. Dit is uiteraard een overdreven voorbeeld; om als gediversifieerd REIT aangemerkt te worden dienen er in ieder geval twee soorten vastgoed bezitten.
Beleggen in een REIT
De meest voorkomende manier om te beleggen in een REIT is via de beurs. Hier zijn verschillende REIT’s beschikbaar, ieder met zijn eigen specificaties en voor- en nadelen. Een aantal voorbeelden van bekende REIT’s zijn Realty Income (O), Phyisician Realty Trust (DOC) en Ventas Incorporation (VTR). Deze REIT’s hebben allemaal hun eigen specialisatie, zo staat Realty Income er om bekend dat het maandelijks dividend uitkeert in plaats van ééns per kwartaal. . Al deze REIT’s bevinden zich op verschillende beurzen en brengen dus allemaal andere kosten met zich mee. Check daarom altijd eerst de kosten van de beurs en de investors relations pagina van de REIT voordat je in een REIT investeert. Hier vind je eerst alle informatie die je nodig hebt over het betreffende fonds, zoals het dividendrendement en de verdeling van de portefeuille.
Beleggen wij in REIT’s?
Wij vinden dat defensieve fondsen met een relatief hoog dividendrendement, waaronder dus ook REIT’s vallen, een mooie aanvulling zijn op een portfolio voor de lange termijn. Persoonlijk hebben wij dan ook de REIT Realty Income (O) in onze aandelenportefeuille. De keus voor Realty Income is gekomen door de gezonde financiële positie van Realty en haar huurders, daarnaast is de portefeuille erg goed gespreid en bezitten ze sportscholen, bioscopen tot supermarkten en drogisterijen. Daarnaast betaalt Realty maandelijks dividend. Hierdoor realiseer je elke maand een klein deel van de winst. Dit wil niet zeggen dat andere REIT’s niet goed zijn, puur vanwege de financiële stabiliteit hebben we de keus voor Realty Income gemaakt. Check zeker eerst de andere REIT’s en controleer welke het beste bij jouw portefeuille past!
Doe altijd je eigen onderzoek voordat je ergens in investeert!
Bronnen en referenties: DEGIRO en Lynx.com