Wat is de return reversal-strategie?

De return reversal strategie is een beleggingsstrategie waarbij de belegger kijkt naar de winnaars en achterblijvers van een bepaalde index, en op basis daarvan zijn portfolio vult. Het is te vergelijken met de Dogs of the Dow strategie, waar we later ook nog een artikel over gaan uploaden.

Bron: verkoopavshop.nl


Over de return reversal-strategie

Bij de return reversal strategie kijk je in een periode (meestal jaarlijks) naar de aandelen in bijvoorbeeld de AEX. Je kijkt welke aandelen beter, en welke aandelen slechter gepresteerd hebben dan de index. Je kunt zelf je afwijking kiezen, maar we gaan voor nu even uit van een verschil van 5%. Je verkoopt de aandelen die 5% beter hebben gepresteerd dan de index en vult je portfolio vervolgens aan met de aandelen die zijn achtergebleven. De strategie is gebaseerd op de theorie van Michael O’Higgins waarin hij stelt dat bepaalde aandelen ondergewaardeerd worden zonder dat dit te maken heeft met de prestaties van het bedrijf. Dit geldt andersom ook voor bedrijven die overgewaardeerd zijn.

Return reversal-strategie in de praktijk

In de praktijk komt er natuurlijk wel iets meer bij kijken dan alleen de winnaars verkopen en verliezers kopen. Er is namelijk altijd een reden waarom een verliezer een verliezer is. Daarom moet je de gekozen verliezers wel eerst gaan analyseren. Het gaat je waarschijnlijk niet goed af als je blindelings alles koopt wat gedaald is. Streep alle bedrijven weg waarbij je problemen als een structureel slecht management, aanhoudend dalende winsten en aparte verschuivingen in bedrijfsactiviteiten constateert. Dit zijn subjectieve punten en moeten dus naar eigen inzicht geanalyseerd worden. Wanneer je alles gefilterd hebt koop je bij wat er overgebleven is van de lijst. LET OP: eerst nieuwe aandelen kopen en dan pas de winnaars verkopen. Verder houd je alle fondsen die binnen de marge vallen gewoon in bezit voor het komende jaar. Zo pak je jaarlijks je winst op de winnaars en spring je in op de kansen die de verliezers met zich meebrengen. Houdt je portfolio te allen tijde goed gespreid om eventuele klappen op te vangen!

De voor- en nadelen van deze strategie.

Het grote voordeel van de return reversal-strategie is dat je eenvoudig elk jaar je portfolio volgens een vaste strategie aan kunt passen zonder dat dit al te veel werk kost. In principe hoef je alleen de verliezers te analyseren. Het kost weinig moeite en is theoretisch gezien relatief veilig. Een nadeel is dat het bewijzen van de effectiviteit lastig is. Daarnaast moet je relatief veel transacties maken waardoor je kosten hard oplopen. Ook zou je bij grote winnaars die nog meer potentie hebben volgens de strategie toch uit moeten stappen.

Wat doen wij?

Zoals je wellicht al zou verwachten hanteren wij deze strategie niet. Als je toch in allerlei aandelen van een bepaalde index gaat beleggen kun je eigenlijk net zo goed een tracker van die index kopen en dat gewoon structureel bijkopen. De verhandelaar van die tracker maakt zelf aanpassingen in het portfolio. Benieuwd naar strategieën voor het kopen van indexfondsen en trackers? Check dan ook het artikel Dollar Cost Averaging vs. Lump Sum investeren.
Dit is geen financieel advies! Doe altijd je eigen onderzoek en bepaal voor jezelf welke methode bij jou past!