Wat is de Dogs of the Dow beleggingsstrategie?
De Dogs of the Dow strategie is een beleggingsstrategie waarbij de belegger investeert in de 10 aandelen met het hoogste dividendrendement aan de Dow Jones Industrial Average. Deze portefeuille wordt vervolgens aan het einde van het jaar herzien op basis van het dividendrendement van het afgelopen jaar.
Over de Dogs of the Dow strategie
De Dogs of the Dow strategie is een oude strategie en stamt al uit 1991. De eerste keer dat deze strategie aan het licht kwam was toen het boek ‘Beating the Dow’ verscheen. Geschreven door de bedenker van de strategie Michael O’Higgins. De strategie wordt gebruikt door actieve beleggers. Vanzelfsprekend natuurlijk aangezien de portefeuille eens per jaar herzien moet worden omdat de dividendrendementen van de bedrijven genoteerd aan de Dow Jones regelmatig wijzigen. Bekende bedrijven die genoteerd zijn aan de Dow Jones Industrial zijn onder andere Apple, Microsoft, Coca-Cola en McDonald’s. Een variatie op de Dogs of the Dow strategie is de Small Dogs of the Dow strategie. Hierbij worden niet de aandelen met het hoogste rendement gekozen, maar de aandelen met de laagste koers. Beide strategieën zouden volgens O’Higgins de markt kunnen verslaan. Of dit in de praktijk ook lukt lees je later in dit artikel.
De strategie in de praktijk
De strategie is in de praktijk erg eenvoudig. Zoals eerder genoemd is het voor actieve beleggers. Aan het begin van het jaar bekijkt de belegger welke 10 aandelen in het kwartaal ervoor het hoogste dividendrendement behaalde. Een dergelijke strategie wordt ook wel stock picking genoemd. Deze koopt hij aan voordat beleggingsjaar. In de basis hebben alle aandelen een weging van 10% in de portefeuille. Om deze 10% te houden voor elk aandeel moet de belegger periodiek herbalanceren. Aan het einde van het jaar wordt de gehele portefeuille herzien. De belegger kan er zelf voor kiezen of hij het ontvangen dividend opneemt of dit aan het begin van het nieuwe jaar opnieuw investeert en dus een compound interest effect creëert. Voor de Small Dogs of the Dow strategie werkt bovenstaande identiek echter worden er dan uiteraard de aandelen aangekocht met de laagste koers.
De behaalde rendementen van de strategie
Zoals hierboven genoemd claimde O’Higgins dat de strategie de markt kan verslaan. Hoe doet deze strategie het in de praktijk? Als we terugkijken naar de rendementen van 2010 tot 2020 merken we het volgende op (gebaseerd op cijfers van Axento Vermogensbeheer). Van deze 10 jaar rendeerde de Dogs of the Dow strategie maar liefst 8 van 10 jaar hoger dan de index (!!!). In de jaren 2017 en 2019 rendeerde de Dow Jones index hoger dan de lijst met de 10 hoogste dividendrendementen. Uiteraard is dit wederom geen garantie voor toekomstige rendementen! Ook de Small Dogs of the Dow heeft het niet slecht gedaan. De afgelopen 10 jaar rendeerde deze strategie een nette 14,9% terwijl de Dow Jones Index gemiddeld 13,9% behaalde. Bron: Axento Vermogensbeheer.
De voor- en nadelen van de Dogs of the Dow strategie.
Zoals elke strategie heeft ook deze strategie bepaalde voor- en nadelen. Het grootste voordeel van deze strategie is dat hij enorm eenvoudig is. Het is in de basis voor iedereen te begrijpen. Sterker nog, men hoeft niks te begrijpen. Het is niet veel meer dan simpelweg een lijstje maken met 10 aandelen en deze kopen. Het is alleen belangrijk dat de belegger door het jaar heen alleen de weging bijhoudt. Verder hoeft er de rest van het jaar niet meer naar gekeken te worden. Daarnaast worden er tot nu toe verrassende rendementen behaald. Maar, hier kunnen we natuurlijk niet uit concluderen dat het een gegarandeerd werkende strategie is. Het nadeel van de strategie is dat de belegger veel transactiekosten moet maken. Ook bij het herbalanceren. Hierdoor worden bij kleinere investeringen de kosten procentueel enorm hoog. Daarnaast beleg je in een vooraf bepaald mandje aandelen waardoor je spreiding kunt verliezen, men belegt immers maar binnen één index.
Wat doen wij?
Hoewel we oprecht onder de indruk zijn van de prestaties van deze methode is het niet iets wat wij op korte termijn ooit toe zullen passen. Naast dat we geen actieve beleggers zijn, is zo’n strategie ook niet iets wat bij onze visie hoort. Echter, mocht je eens wat anders willen proberen zonder dat het allemaal ingewikkeld wordt, is het absoluut de moeite waard om het met een bepaald bedrag gewoon eens een jaartje te proberen!
Dit is geen financieel advies. Doe altijd je eigen onderzoek!