Wat is asset allocatie?
Asset allocatie, in het Nederlands ook activa allocatie genoemd heeft alles te maken met een goede spreiding in je beleggingsportefeuille. Asset allocatie is de spreiding van je vermogen over verschillende beleggingsinstrumenten zoals aandelen, ETF’s en obligaties.
Over asset allocatie
Je leest erover in bijna elk boek, je hoort er over op het (financieel) nieuws en zo’n beetje elke online finance goeroe drukt op je hart dat asset allocatie cruciaal is, en ja, dat is het ook. Maar wat is het precies? Zoals hierboven al genoemd is asset allocatie de spreiding van je vermogen over verschillende financiële instrumenten om zo op een gespreide, relatief veilige, manier je rendement te kunnen behalen. Dit kunnen allerlei verschillende instrumenten zijn. Denk aan aandelen, crypto, valuta, ETF’s, fondsen, obligaties, (fysiek) vastgoed, grondstoffen en ga zo maar door. Elk financieel instrument presteert anders onder verschillende omstandigheden zo dalen groeiaandelen en crypto wanneer de rente stijgt terwijl goud dan weer wordt gezien als een safe haven. Dus door je portfolio op een slimme, verantwoorde manier in te delen bewaak je jezelf tegen grote fluctuaties in de markt.
Verschillende soorten asset allocatie
Er wordt doorgaans gesproken over twee soorten allocatie. Namelijk strategische asset allocatie en tactische asset allocatie. Het verschil zit hem in de tijdspanne. Een strategische allocatie wordt gedaan voor de lange termijn. Bijvoorbeeld over een totale beleggingsperiode van 30 jaar. Hierin zitten doorgaans je grootste, en minst risicovolle investeringen. Daarnaast is er ook nog tactische asset allocatie. Een methode die doorgaans alleen gebruikt wordt door ervaren beleggers. Tactische asset allocatie is op korte termijn gebruik maken van kansen in de markt. Bijvoorbeeld door bijvoorbeeld short te gaan of een deel van je geld te investeren in een instrument met een potentieel hoog rendement en het daarbij behorend risico. Nogmaals, dit zijn erg risicovolle investeringen! Zorg dat je genoeg kennis en kunde hebt om zulke transacties te maken. Bij de strategische asset allocatie kan je verdeling door de jaren heen wijzigen. Zolang je vermogen opbouwt en dichter bij je doel komt is het aan te raden je allocatie aan te passen naar een defensiever portfolio. Bijvoorbeeld meer obligaties en vastgoed en minder crypto en groeiaandelen.
Hoe pas je asset allocatie toe?
Hoe je je portefeuille indeelt is helemaal aan jezelf en afhankelijk van verschillende factoren zoals je doelen, je beleggingshorizon en je risicotolerantie. Er is geen vaste manier om je portefeuille in te delen. Door de jaren heen zijn er wel tal van enorm succesvolle investeerders geweest die hun ‘recept’ hebben vrijgegeven. Denk aan Warren Buffet of Bridgewater oprichter Ray Dalio. Een gouden formule is er echter niet. Hieronder wel een aantal tips:
- Houdt altijd een deel cash reserve aan voor noodgevallen
- Baseer je spreiding op je risicotolerantie
- Beleg niet in instrumenten waar je geen kennis van hebt
- Beleggen in zaken die je zelf interessant vind kan je engagement verhogen
- Schrijf je plan zwart op wit, houdt je hier aan, als je allocatie wijzigt wijzig dan je plan.
- Iedereen maakt wel eens transacties, dit heeft effect op je allocatie. Bekijk je allocatie daarom regelmatig (minimaal een keer per jaar) en stel waar nodig bij.
Met deze tips kun je een start maken aan het schrijven van een plan voor jouw asset allocatie, mocht je dat nog niet gedaan hebben. Want we kennen allemaal de uitspraak: don’t put your eggs in one basket.
Wat doen wij?
Het zou een beetje gek zijn om hierboven het belang van asset allocatie te prijzen en vervolgens in dit kopje te zeggen dat wij hier niet aan mee doen. Uiteraard hebben wij ieder voor zich een bepaalde allocatie beschreven in ons beleggingsplan. Dit zijn plannen voor de lange termijn en daar is de verdeling ook op gebaseerd. Deze zal door de jaren heen langzaam wijzigen naar een steeds defensiever portfolio naarmate het doel nadert.
Dit is geen financieel advies. Doe altijd je eigen onderzoek!