Wat is FOMO (Fear of missing out)?

Fear of missing out is de angst om iets te missen. Je ziet bijvoorbeeld een aandeel heel hard stijgen en jij hebt het niet in je bezit. Je ziet dit gebeuren bij Bitcoin en Tesla. Het gevaar bij FOMO, is eraan toegeven. Terwijl je alleen koopt omdat het financiële instrument stijgt.

Introductie

FOMO komt zeker niet alleen voor bij beleggen, het komt stiekem ontzettend vaak voor. Misschien wil je vanavond wel heel graag die ene Netflix serie kijken, maar je vrienden gaan wat drinken en dat wil je ook niet missen. FOMO wordt vaak gecreëerd door succesverhalen van anderen door bijvoorbeeld een heel snel groot rendement op een aandeel.

Het risico

Het risico van FOMO is dat je instapt, alleen maar omdat de prijs oploopt en denkt dat deze prijs blijft oplopen. Dit kan natuurlijk een bepaalde tijd goed gaan. Zoals je afgelopen januari had kunnen zien bij het aandeel GameStop, waar een groep mensen veel geld mee hebben verdiend. Maar ‘what goes up, will come down’ koop dus niet een financieel instrument omdat het omhoog gaat en je er eigenlijk weinig van begrijpt. Het is vaker het geval dat mensen geldt verliezen met dit soort transacties dan dat ze hiermee geld verdienen.

Wat te doen bij FOMO?

FOMO is in de wereld van beleggen een van de moeilijkste dingen om te ontlopen. Je collega roept al weken dat hij tientallen procenten rendement per week maakt, terwijl er met jouw portfolio vrijwel niks gebeurd. Hoe kun je hiermee omgaan? Want je emotie uitschakelen, dat gaat bijna niet.

Zoals wij in het artikel over beginnen met beleggen aangeven is het belangrijk om voordat je begint met beleggen een plan te maken. Wanneer financiële instrumenten hoog oplopen zoals ze de afgelopen tijd hebben gedaan, is het belangrijk om je aan dit plan te houden. 

Verder hebben wij nog een aantal tips om niet aan FOMO toe te geven. Allereerst zijn wij van mening dat het zo min mogelijk bekijken van je beleggingen een goede eerste stap is. Er zitten altijd heel slechte en hele goede dagen tussen. Als tweede geeft Janneke Willemse een mooie tip in haar boek, Blondjes beleggen beter. Zij geeft hier aan om een dagboek bij te houden, zodat je kunt zien hoe je er in het verleden mee omging. Een derde tip is om een klein deel van je portfolio aan te houden om een beetje mee te spelen. Koop bijvoorbeeld met 5% van je portfolio een speculatief aandeel. Doe dit alleen met geld wat je écht kunt missen. Kijk bijvoorbeeld naar een aandeel als Workhorse. Dit is een bedrijf wat zich inzet voor elektrische voertuigen en met name in de branche van het bezorgen. Het afgelopen jaar is de prijs van dit aandeel werkelijk geëxplodeerd. Laatst kwam het nieuws dat Workhorse geen contract zou krijgen met UPS, een grote internationale partij in de wereld van bezorgen. Hierdoor kelderde de prijs met ongeveer 50%. Hieronder is het koersverloop van Workhorse te zien waarin bovengenoemde koersschommelingen te zien zijn.

Bron: investing.com

Met dit soort aandelen kun je als het ware gaan gokken. Probeer het is een keer door één aandeel te kopen voor bijvoorbeeld €10 of €20.

Als vierde kun je ook het geld beheerd beleggen of via indexfondsen. Via Brand New Day kun je beleggen in indexfondsen die vooraf zijn gemaakt voor een door jou bepaald risicoprofiel. Als je weet dat je veel emotie legt op het gebied van investeren, is dit misschien wel iets voor jou.

Als vijfde en laatste tip is het belangrijk om bij te houden waarom je een bepaald financieel instrument koopt. Schrijf van te voren duidelijk op waarom je in dit financiele instrument belegd. Wat je gaat doen bij een prijsstijging en bij een prijsdaling, zodat je van te voren al weet wat je gaat doen. Wanneer je het financiele instrument nog niet hebt aangekocht speelt emotie vaak een kleinere rol omdat je je nog niet voor kan stellen dat het ineens met 20% zou kunnen dalen.

Prijzen van financiële instrumenten gaan fluctueren, dat is iets wat vrijwel zeker is. 

Er zijn nog veel meer tips om je te weerhouden van FOMO en FOBI. Maar volgens ons zijn dit de belangrijkste en ook het eenvoudigste uitvoerbaar.

FOBI (Fear of being in)

Fear of being in is ook een angst die bij velen speelt in de wereld van beleggen. Fear of being in, is de angst om geld te verliezen door te lang vast te houden aan een financieel instrument. FOBI is over het algemeen een minder bekend begrip. FOBI zagen we bijvoorbeeld in maart 2020 toen de beurzen sterk naar beneden gingen. 

Om FOBI te weerstaan willen we je graag verwijzen naar de tips om FOMO te voorkomen. Deze werken volgens ons ook tegen FOBI.

Doe dus altijd goed onderzoek voor je een financieel instrument koopt!