Groei vs. dividendaandelen 

Wanneer je gaat beleggen in aandelen moet je jezelf afvragen in wat voor soort aandelen je wilt beleggen. Bij groeiaandelen investeert het bedrijf een groot deel, al dan niet alle winst in de groei van het bedrijf. Aandeelhouders krijgen dan nauwelijks tot geen dividend. Echter is er wel meer kans dat de koers van dat aandeel harder zal groeien dan die van een dividendaandeel. Bij dividendaandelen is dit precies omgekeerd. Bij dividendaandelen keert het bedrijf een groot deel van de winst uit in dividend aan de aandeelhouders. Hierdoor blijft er weinig geld over om te investeren in de groei van het bedrijf. De koers van dividendaandelen zal vaak minder snel groeien. Dit gebeurt vaak bij bedrijven die in een verzadigde markt zitten waar minder ruimte is om verder te groeien, bijvoorbeeld bij Coca Cola. 

Groeiaandelen

Wat is dan het grote voordeel van groeiaandelen? Dat gaan we eerst behandelen. Daarnaast zullen we stilstaan bij een aantal bekende groeiaandelen. Groeiaandelen zijn dus zoals hierboven genoemd aandelen die hun winst herinvesteren in de groei van het bedrijf. Daar voegen we aan toe dat men bij groeiaandelen verwacht dat deze in de nabije toekomst gaan stijgen in waarde. Bijvoorbeeld omdat de winst de afgelopen kwartalen flink steeg, of omdat ze een gat in de markt hebben gevonden waar men van verwacht dat ze daar veel geld mee gaan verdienen. Groeiaandelen gaan in de praktijk vaak gepaard met bedrijven die op dat moment nog weinig winst maken maar dus wel groot groeiperspectief hebben. Zoals Zalando bijvoorbeeld. Maar ook bedrijven met grote winsten kunnen tot groeiaandelen worden gerekend. De welbekende FAANG aandelen (Facebook, Apple, Amazon, Netflix en Google (Alphabet)) behoren ook tot de groeiaandelen.

Om de eigenschappen van een groeiaandeel duidelijk in kaart te brengen gaan we kijken naar een voorbeeld, Facebook in dit geval. Facebook kwam naar de beurs in 2012, een vrij jong aandeel dus (ten opzichte van bijvoorbeeld Procter & Gamble) Facebook aandelen werden in 2012 gehandeld voor $29,74. Dit groeide in 9 jaar tijd uit tot een aandeel ter waarde van $296,-! Dat is een procentuele groei van 895%! Facebook betaalt geen dividend, maar herinvesteert de winst in de groei van het bedrijf. En dat heeft voor Facebook zijn vruchten afgeworpen. De gehele groei vanaf 2012 zie je in de onderstaande grafiek.

Bron: investing.com

Dividendaandelen

Dividendaandelen zijn aandelen van bedrijven die een groot deel van de winst uitkeren aan de aandeelhouders in de vorm van dividend. Deze dividenduitkering zijn vaak in de vorm van geld. Echter betalen sommige bedrijven ook dividend uit in de vorm van nieuwe aandelen. Philips NV is een voorbeeld van een bedrijf waar de aandeelhouder er voor kan kiezen om aandelen te ontvangen in plaats van dividend. Dividenden worden in de praktijk vaak elk kwartaal uitgekeerd. Maar dit kan ook jaarlijks, of soms zelfs maandelijks zijn. Realty Income, een REIT (Real Estate Investment Trust) genoteerd aan de New York Stock Exchange is een voorbeeld van een bedrijf dat maandelijks dividend uitkeert. De koersen van dividend aandelen groeien doorgaans minder hard dan die van groeiaandelen. Dit komt omdat deze bedrijven simpelweg minder winst overhouden om te investeren in groei, daarom duurt het langer om te groeien en dus ook langer voordat de koers stijgt. Toch vinden veel beleggers het fijn om hun geld (of een deel daarvan) in dividendaandelen te beleggen, omdat ze hiermee een vorm van inkomen genereren. Beleggers kunnen dan zelf kiezen of ze het geld liquide maken of het opnieuw beleggen.

Dividend aristocraten

Er zijn tal van verschillende voorbeelden te noemen van dividendaandelen. Deze bedrijven worden in jargon dividend aristocraten genoemd. Deze dividend aristocraten komen uit de Standard & Poors Dividend Aristocrats index. En om een dividend aristocraat te worden dient het bedrijf minimaal 25 jaar opeenvolgend haar dividend te verhogen en uit te keren. Ook moet het bedrijf in de S&P 500 index zijn opgenomen. Bekende namen uit deze lijst zijn Coca Cola (K) , Johnson & Johnson (JNJ) en McDonald’s (MCD) respectievelijk 57, ook 57, en 43 jaar lang onafgebroken dividend uitkeren. Deze lijst verandert regelmatig dus google de meest recente lijst als je alle bedrijven in de lijst wilt zien. We gaan in een volgend artikel dieper in op Dividend Aristocraten en Dividend Kings.

Andere dividendaandelen

Om een dividend aristocraat te zijn dient een bedrijf opgenomen te zijn in de S&P 500 index. Dit is alleen mogelijk voor bedrijven uit de Verenigde Staten. Er zijn echter tal van andere bedrijven die al heel lang consequent dividend uitbetalen. Een bekend voorbeeld is het voormalig Nederlandse Unilever (UNA) (inmiddels gevestigd het Verenigd Koninkrijk). Een ander bekend AEX bedrijf is Unibail-Rodamco Westfield (URW) wat  met een dividend van €5,40 per aandeel per jaar wel flink gezakt is door de corona crisis. In 2019 was dit dividend nog 10,80 per aandeel per jaar.

Dividend vs. Groei

Welk aandeel het beste in jouw portfolio hangt af van jouw beleggingshorizon, persoonlijke voorkeur en risicotolerantie. Het is niet te zeggen welke van de twee nou de betere keus is. Zeker niet als we kijken naar de resultaten van de afgelopen jaren. Indexsamensteller MSCI deed hier onderzoek naar en kwam tot de volgende conclusie: op de lange termijn is er maar weinig verschil. De ene periode presteren de groeiaandelen beter dan dividendaandelen. Maar in een andere periode presteren de dividendaandelen weer beter (zie onderstaande grafiek). Het is dus maar net wat jezelf wilt. Als je grote potentie zit in een groeiaandeel kan dat een verstandige keus zijn, als je liever elk kwartaal wat winst wilt realiseren dan kun je kiezen voor een stabiel dividend aandeel. Het is in elk geval belangrijk dat je altijd je eigen onderzoek doet om te bepalen welke vorm en welk aandeel het beste bij jou past!


Wat doen wij?

Persoonlijk zijn wij meer fan van dividendaandelen dan van groeiaandelen. Dit heeft hoofdzakelijk te maken met de stabiliteit die dividendaandelen laten zien. Ze zijn doorgaans stabiel en betalen mooi nog wat dividend uit wat je weer kunt investeren in een financieel instrument naar keuze. We zeggen absoluut niet dat groeiaandelen slechter zijn dan dividendaandelen, maar dividendaandelen passen beter bij onze beleggingsstrategie. We zijn wel van mening dat er tal van mooie groeiaandelen zijn die in een stabiel portfolio passen, sommige waarvan we wellicht zelf waren ingestapt als we eerder waren begonnen met beleggen of sommige die wellicht later nog eens aan ons portfolio wordt toegevoegd. Maar goed, we blijven het zeggen: doe altijd je eigen onderzoek en kijk zelf welk aandeel bij jouw portfolio past!