De fundamentele analyse
De fundamentele analyse is een cruciale stap bij het kiezen van aandelen voor iemand zijn portefeuille. Iedere belegger, beginnend of ervaren, moet een gedegen kennis hebben van de fundamentele analyse en deze kunnen toepassen om de juiste keuzes te maken voor het doen van een aan- of verkoop.
Waarom een fundamentele analyse?
De fundamentele analyse is belangrijk voor elke belegger die op zoek is naar nieuwe aandelen om toe te voegen aan zijn/haar portefeuille. Het is namelijk niet makkelijk bepalen welk aandeel je op welk moment moet kiezen. Er zijn inmiddels zoveel beursgenoteerde bedrijven dat men het overzicht makkelijk kwijt kan raken. Wat moet je dan doen in een dergelijke situatie? De fundamentele analyse geeft antwoord op die vraag.
Het uitvoeren van de fundamentele analyse
Allereerst wordt er bij de fundamentele analyse gekeken naar de macro-economische factoren. Hoe staat het er voor met de economie? Is er sprake van een hoog- of laagconjunctuur? Hoe staat het met de rente? Allemaal factoren die invloed kunnen hebben op de beurs. Wellicht kom je er in dit stadium al achter dat het wellicht niet de beste tijd is om in te stappen in aandelen. Kijk hierbij ook naar de sectoren. Wil je beleggen in tech zoals Adyen? Of liever in cyclische consumentengoederen zoals Ahold? Check dan hoe die sector er voor staat en wat andere bedrijven in die sector voor resultaten laten zien.
Als je de sector duidelijk in kaart hebt gebracht is het tijd om individuele aandelen te gaan bekijken. Het is belangrijk om het financiële plaatje van een potentiële belegging in kaart te brengen. Op basis hiervan kunnen namelijk conclusies worden getrokken over de financiële gezondheid, winstverwachting en potentiële groei die een bedrijf in de komende jaren gaat maken. Maar let op: financiën zeggen lang niet alles. Zeker bij groeiaandelen zijn de financiën vaak een rommeltje, maar dat wil niet zeggen dat er geen potentie in zit. Kijk naast financiën ook naar het product of dienst en het concurrentievoordeel wat een bedrijf heeft.
Bij de fundamentele analyse kijkt men naar verschillende zaken. De eerste is de winst- en verliesrekening. Deze zegt veel over een bedrijf en omvat naast winst of verlies ook informatie over de omzet, de kostprijs van de omzet en het operationele resultaat. Kan het bedrijf volgend jaar een winstgroei realiseren? Of belandt het in het rood? Daar kan je na het bestuderen van de winst- en verliesrekening verdere uitspraken over doen. Nadat de winst- en verliesrekening is bestudeerd is het tijd om te kijken naar de financiële kengetallen van een organisatie. Onder de kop financiële ratio’s hebben we ook verschillende kengetallen toegelicht zoals de Price-Earnings ratio, het Price-to-Book ratio en de Return on Assets.
Andere financiële kengetallen bij de fundamentele analyse:
Andere financiële kengetallen die veel gebruikt worden bij de fundamentele analyse zijn het dividendrendement en de koers-winstverhouding. Dividendrendement is belangrijk omdat het gezien de lage rente van tegenwoordig alleen al interessant kan zijn om te gaan beleggen voor het dividend. Het dividendrendement bereken je door het dividend per aandeel te delen door de beurskoers. Dit resulteert in een percentage. De koers-winstverhouding is belangrijk om te bepalen hoeveel een investeerder bereid is te betalen voor elke euro die een onderneming verdient. Om de koers-winstverhouding te berekenen zet je de aandelenkoers af tegen de winst van de onderneming.
Wat doen wij?
Hoewel wij weinig losse aandelen kopen passen wij zeker de fundamentele analyse toe bij het kiezen van nieuwe aandelen. Het is een cruciaal aspect van het bepalen van de potentie van een aandeel. Ook bij het aankopen van ETF’s kun je de fundamentele analyse toepassen door de bovenstaande aspecten te analyseren bij de grootste posities van de ETF. Naar onze mening is de fundamentele analyse dus enorm belangrijk om te kennen.
Dit is geen financieel advies. Doe ten alle tijden je eigen onderzoek!