Beleggen in obligaties

Voor de beleggers die hun portfolio graag wat veiliger willen diversifiëren kunnen obligaties een mooie oplossing zijn. Bij het kopen van een obligatie leen je als het ware geld uit aan een bedrijf of de overheid. In ruil daarvoor krijg je rente over je obligatie. In jargon de couponrente genoemd. In tegenstelling tot aandelen wordt je bij obligaties geen mede-eigenaar. 

Hoe werkt een obligatie?

Doorgaans spreken we over twee soorten obligaties. Namelijk staatsobligaties en bedrijfsobligaties. Bij staatsobligaties koop je obligaties van een overheid. De overheid haalt zo geld op om wegen, scholen, bruggen of andere infrastructuur te financieren. Een staatsobligatie is doorgaans een langetermijninvestering. De looptijd van een staatsobligatie is namelijk vaak 10 jaar of zelfs langer. In die 10 jaar krijg je elk jaar een vast of variabel percentage over je investering en na de looptijd, meestal de vervaldatum genoemd, ontvang je je geïnvesteerde bedrag terug, mits de partij je terug kan betalen.

Bij een bedrijfsobligatie leen je je geld aan een bedrijf die dat gebruikt om te investeren in het bedrijf. Vaak hebben bedrijven meer geld nodig dan dat ze bij de bank of andere kredietverstrekker kunnen krijgen. Dit kan een obligatie zijn met een vaste aflossingsdatum maar er zijn ook andere soorten obligaties. Bijvoorbeeld:

-    Eeuwig lopende obligaties

Deze hebben geen vaste einddatum. Het kan dus zijn dat deze nooit meer terugbetaald wordt. Maar je hebt wel recht op je couponrente zolang je investering niet terugbetaald wordt.

-    Converteerbare obligaties

Dit zijn obligaties die onder bepaalde voorwaarden kunnen worden omgezet in aandelen van hetzelfde bedrijf. Hierbij spelen de kredietwaardigheid en koersstijging van de aandelen een rol.

-    Obligaties met variabele rente

Deze obligaties worden ook wel ‘floating rate note’ genoemd. Deze hebben een variabele rentevoet. De rente kan dus stijgen maar ook dalen.

-    Ondergeschikte obligaties

Dit zijn risicovollere obligaties die bij faillissement van het bedrijf pas worden betaald wanneer alle andere obligaties zijn terugbetaald. Door het hogere risico leveren deze obligaties meer op.

Rendement op obligaties

Er kan op twee manieren rendement gemaakt worden op obligaties. Namelijk door de couponrente en door koersstijging.

Bij couponrente wordt er periodiek een vergoeding (rente) uitgekeerd. De naam couponrente komt van vroeger, waarbij obligatiehouders letterlijk papieren coupons kregen die in te wisselen waren voor contant geld. De regel is dat hoe beter de kredietwaardigheid van de uitgever hoe lager de rente is. Obligaties van de overheid renderen dus lager dan de obligaties van een bedrijf dat in financiële moeilijkheden zit. Zoals eerder aangegeven kan de couponrente een vast percentage zijn of een variabel percentage.

Koersrendement kan voorkomen wanneer de beurswaarde van de obligatie stijgt. De koers van een obligatie hangt af van een aantal factoren. Namelijk het renterisico, de kredietwaardigheid van de uitgever en de vraag en aanbod van de obligatie. Obligaties kunnen vrij verhandeld worden op de beurs. Je kunt obligaties kopen bij je bank, maar ook bij online brokers als DEGIRO.

Wanneer zijn obligaties interessant?

Beleggen in obligaties kan interessant zijn wanneer je je portefeuille beter wilt spreiden. Als je bijvoorbeeld een portfolio hebt met veel (agressieve) aandelen, kunnen obligaties een mooie en veilige aanvulling zijn.

Wanneer je ouder wordt is het ook verstandig om risicoafbouw toe te gaan passen. Het is namelijk enorm zonde als je het rendement wat je de afgelopen 20, 30 of 40 jaar hebt opgebouwd verliest. Daarom is het aan te raden om richting het einde van je beleggingshorizon aandelen te gaan verwisselen voor vastrentende obligaties.

Ook kun je obligaties aanschaffen als je aandelen te risicovol vindt maar toch wat met je geld wilt doen. Je neemt dan genoegen met een lagere kans op een hoog rendement, maar daar krijg je een betere gemoedsrust voor terug.

Wat doen wij?

Wij zijn jonge beleggers en kunnen de risico’s van losse aandelen en ETF’s nog prima overzien. Daardoor zijn obligaties voor ons nog niet aan de orde. Zeker omdat onze ETF’s ook goed gespreid zijn en doorgaans een beter rendement halen. Dat zegt niet dat we nooit obligaties zullen kopen. Ook wij willen naarmate wij langer beleggen en grotere rendementen hebben behaald het risico af gaan bouwen en delen van de portefeuille omzetten in obligaties. Dit is geen financieel advies, doe altijd je eigen onderzoek!