Beginnen met beleggen
Starten met beleggen is makkelijker dan je denkt. Fabels als 'voor beleggen moet je veel geld hebben' zijn helemaal niet waar en de opkomst van verschillende brokers en stijgende populariteit in beleggen brengt een belangrijke vraag met zich mee: hoe begin ik? en wat is daar voor nodig? Dat gaan we je in dit artikel stapsgewijs uitleggen!
De juiste mindset
Beleggen is niet zomaar iets en het is belangrijk dat je er genoeg over weet. Het is niet voor niets dat op elke site over beleggen verschillende disclaimers staan waarin duidelijk wordt gemaakt dat je je inleg (deels) kunt verliezen. Want dat is de waarheid.
Je mindset veranderen is een hele grote stap in het proces om te beginnen met beleggen. Je leest dit artikel dus je bent alvast op de goede weg. Maar kijk ook is YouTube, lees eens een boek over beleggen of zoek gewoon op internet. Op deze manier kom ook jij erachter dat je vermogen kunt gaan opbouwen, ongeacht je huidige financiële situatie.
Zorg voor financieel overzicht
Een financieel overzicht maken klinkt nogal suf. Waarom zou je dat doen? Is dat niet iets voor accountants of boekhouders? Ja, dat klopt. Maar een financieel overzicht voor jezelf maken kan je een heel stuk verder helpen. Excel is een hele handige tool om dit op te zetten. Zet je inkomsten en uitgaven eens op een rij en kijk hier eens kritisch naar. Moet mijn telefoonabonnement echt zo duur zijn? Zijn er geen andere zorgverzekeringen? Kan ik niet eens vaker koken in plaats van buitenshuis eten?
Ben je niet zo handig met Excel, kijk dan eens kritisch naar je bankafschriften of zoek een app waarin jij je uitgaven overzichtelijk kan maken. Dan kun je misschien ook al tal van onnodige uitgaven ontdekken en deze niet meer maken.
Los (slechte) schulden af
Er zijn in Nederland heel veel mensen met schulden, denk aan een studieschuld of een hypotheek. Iedereen denkt vaak dat schulden per definitie slecht zijn, dat je nooit schulden mag maken. Dit is echter niet zo. Er bestaat een wezenlijk verschil tussen goede en slechte schulden. In het geval van slechte schulden, moeten deze zo snel mogelijk worden afgelost voordat je begint met beleggen. Slechte schulden zijn schulden met een hoge rente vanaf ongeveer 5 á 7 procent. Een voorbeeld hiervan is wanneer je bijvoorbeeld een nieuwe TV aanschaft en dit in termijnen met een rente betaald bij een elektronicawinkel. Deze rentes kunnen vaak oplopen richting de 12%. Spullen die je niet direct nodig hebt, kun je daarom beter kopen met geld wat je hebt en kunt missen. Maar er bestaan ook goede schulden. Goede schulden zijn schulden die je aangaat als investering of met een hele lage rente. Neem bijvoorbeeld een studieschuld omdat je anders niet kunt studeren voor die droombaan. Of een hypotheek om een huis te kopen. Het is natuurlijk beter om geen verplichtingen aan iemand te hebben als het gaat over geld. Maar investeringen zoals deze twee zijn voor velen niet in één keer te betalen.
Zorg voor een financiële buffer
Als je dan zover bent dat je geen slechte schulden meer hebt, je financiën overzichtelijk hebt gemaakt en je de goede mindset hebt. Zorg dan voor een financiële buffer. Met een financiële buffer wordt bedoeld dat wanneer je inkomen volledig weg zou vallen, je toch nog een aantal maanden zou kunnen leven zonder in financiële problemen te raken. Het kan namelijk zo zijn dat je je baan verliest, je onderneming failliet gaat of dat je bijvoorbeeld een nieuwe auto nodig hebt. Zet dit geld gewoon veilig op een spaarrekening waar je elk moment bij zou kunnen.
De grootte van deze buffer is afhankelijk van jouw financiële situatie. Woon je nog bij je ouders en geef je nagenoeg niks uit? Dan hoeft deze buffer vaak niet heel groot te zijn. Maar heb je net een nieuw huis met een hoge hypotheek gekocht, dan is deze financiële buffer natuurlijk veel hoger. Als je financieel overzicht is gelukt, zou je nu moeten zien hoeveel er per maand ongeveer inkomt en uitgaat. Zes tot twaalf keer je maanduitgave als financiële buffer wordt als veilig beschouwd. Je kunt natuurlijk altijd meer sparen als je bijvoorbeeld een financieel onzekere tijd tegemoet gaat.
Maak een plan
Een van de belangrijkste dingen die je moet maken voordat je begint met beleggen, is een plan. Aangezien je dit artikel aan het lezen bent heb je onbedoeld of bedoeld al een plan gemaakt. Stap 1 is in ieder geval al gezet. Als tip willen wij meegeven om je plan ergens op te schrijven bijvoorbeeld op je laptop of in een schrift. Bij het maken van een plan komen enkele belangrijke vragen naar boven. De belangrijkste vragen zijn hieronder uiteengezet, de bijbehorende antwoorden zijn ook bijgevoegd.
Waarin ga ik beleggen?
Een belangrijkere vraag die eerst beantwoord moet worden is waarin kan ik beleggen. Wij willen ons beperken tot een aantal producten voor nu. Dit zijn aandelen, obligaties en ETFs. Deze producten zijn over het algemeen het meest bekend en het meest eenvoudig om te begrijpen.
Een aandeel is kort gezegd een stukje bedrijf wat je koopt. Je bent als het ware mede-eigenaar van het bedrijf. Doorgaans kopen particuliere beleggers maar een klein aantal aandelen van een bepaald bedrijf. Je bent dan voor een heel klein deel mede-eigenaar van dit bedrijf.
Een obligatie is een schuldbewijs die je kan kopen van een bedrijf of een land. Een makkelijk voorbeeld is een obligatie van de Nederlandse overheid. Je leent geld uit aan de Nederlandse overheid voor een vastgestelde periode tegen een vaste of variabele rente. De Nederlandse overheid kan dit geld gebruiken voor bijvoorbeeld de zorg of de politie. Aan het eind van de vastgestelde periode zou de schuld moeten worden afgelost.
Een Exchange Traded Fund (ETF) is kort gezegd een mandje aandelen waarin belegd kan worden. Een ETF wordt vaak gekozen als een wat veiligere belegging omdat het vaak een spreiding geeft. ETFs kunnen sectorgericht zijn, zoals een ETF voor banken of bijvoorbeeld gericht op een wereldwijde spreiding zoals VWRL.
Ieder moet voor zichzelf uitzoeken wat het best bij hem of haar past. Zelf zijn wij fan van ETFs, hierdoor is er vaak al een spreiding en fluctueert de aandelenkoers ook minder.
Met hoeveel geld wil ik beginnen en wil ik ook maandelijks iets inleggen?
Ieders financiële situatie is anders. De een studeert nog en kan net al zijn rekeningen betalen. De andere is net begonnen met werken en weet niet goed wat hij of zij met zijn of haar spaargeld aan moet. Beleggen is voor iedereen, maar wel voor iedereen anders. Uit je financieel overzicht is misschien al uitgekomen wat je per maand kan missen. Als dit niet zo is, probeer dit eens uit te rekenen. Dit geld zou je maandelijks kunnen gaan beleggen als je er zeker van bent dat je het echt kan missen. Verder kun je ook in één keer een bedrag inleggen. Misschien heb je net een financiële meevaller meegemaakt.
Wat vooral belangrijk is bij het bepalen welk bedrag je wilt gaan beleggen is dat je het bedrag kunt missen. Stel jezelf de vraag: als dit bedrag morgen weg is en ik het dus nooit meer terugzie, kan ik dan zonder problemen verder alles wat ik wil nog doen?
Waarvoor en voor hoelang wil ik beleggen?
De lengte van hoe lang iemand gaat beleggen wordt iemands beleggingshorizon genoemd. Voor de een is deze 50 jaar, voor de ander kan deze 5 jaar zijn. Het is eerst belangrijk dat je jezelf afvraagt waarvoor je gaat beleggen. Misschien wil je een bedrag bij elkaar krijgen voor die ene droomreis of wil je vast geld bij elkaar krijgen voor de studie van je kinderen. De beleggingshorizon is essentieel bij het te nemen risico. Iemand met een langere beleggingshorizon kan meer risico nemen omdat hij of zij nog langer heeft om een eventueel verlies terug te verdienen.
Bepaal dus eerst voor jezelf waarvoor en voor hoelang je wilt gaan beleggen en zoek voor jezelf uit hoeveel risico je wilt en durft te nemen. Daarna kun je concreet gaan bepalen waarin je wil beleggen. Op deze website zullen meerdere artikelen verschijnen van ETFs die wij interessant vinden om in te beleggen.
Zoek een broker
Om te beleggen heb je een broker nodig, een bank kan ook fungeren als broker. Dit is handig omdat je vaak in één oogopslag zowel je geldrekening als je beleggingsregeling kunt zien. Bij een bank zijn de kosten echter vaak wat hoger. Voor elke belegger zijn relatief hoge kosten onwenselijk, maar als beginnend belegger met een klein vermogen maken hogere kosten al gauw een grote impact op het rendement. Er zijn ook brokers die zich uitsluitend richten op beleggen, hier zijn de kosten vaak een stuk lager. Een voorbeeld van een broker is DEGIRO. Het is hier soms zelfs mogelijk om zonder kosten aandelen te kopen. Meer uitleg over beleggen bij DEGIRO kun je hier vinden. De keuze voor een broker hangt niet alleen af van de kosten. Jouw plan heeft er ook een grote invloed op. Wil jij bijvoorbeeld dat iemand voor jou gaat beleggen, zoek dan een broker of bank waar je beheerd kunt beleggen, zoals de Rabobank of BinckBank. Als je liever zelf de touwtjes in handen hebt kies dan een broker waar je zelf kunt kiezen waarin je belegt, zoals DEGIRO. De kosten zijn vrijwel altijd hoger bij beheerd beleggen.
Start!
Nu is het tijd om te beginnen. Misschien lijkt het nog steeds wel eng. Maar hoe eerder je begint, hoe eerder jij waarschijnlijk de vruchten kunt plukken van deze beslissing. Dus zoek een voor jouw passende broker, eentje waar jij je goed bij voelt en maak een account aan. Maar doe vooral goed onderzoek, want beleggen brengt natuurlijk risico’s met zich mee. Maar zolang je goed onderzoek doet en je je aan je plan houdt, zal het één van de beste beslissingen uit je leven worden.